„Витоша ски”: Не искаме промяна в закона, а категоризация на пистите

„Витоша ски”: Не искаме промяна в закона, а категоризация на пистите
От „Витоша ски“ заявиха, че пускането на Драгалевския и Симеоновския лифт не значи, че ски сезонът ще се състои. Снимка: GONG.BG
A A+ A++ A

От „Витоша ски“ настояват да подменят девет лифта в планината, но казват, че не могат да го направят заради действащия в момента Закон за горите.

Промените в закона бяха спрени след ветото на президента Росен Плевнелиев, което пък той наложи след масови протести на природозащитните организации.

След осем месеца лифтовете от Драгалевци и Симеоново отново тръгнаха. Въпреки че и двата са доста стари, заключението на Държавната агенция за технически надзор е, че за момента са изправни.

От „Витоша ски“ обаче заявиха, че пускането на Драгалевския и Симеоновския лифт не значи, че ски сезонът ще се състои.

„Ние сме собственици на съоръженията и тях трябва да поддържаме“, заяви Петър Петров, адвокат на „Витоша ски“, в студиото на bTV в сряда.

„Ние бихме могли да поддържаме пистите, но не можем да ги извадим от държавния горски фонд“, посочи той.

По думите на Петров това се оказва, че е неизгодно за дружеството, защото няма гаранции, че като инвестира в съоръженията, след това ще подпише договор за наем на пистите.

„Те са собствениците на лифтовете, но земята под тях е на различни собственици – държава, община, частни собственици“, обясни Жана Петрова, директор на дирекция Природен парк „Витоша“.

„Те попадат в Параграф 22 – те са собственици на съоръженията, но за да ползват пистите, трябва да имат гаранция, че ще сключат договор за наем, за да инвестират“, добави тя.

Според управителя на сдружението „Витошки ски и сноуборд училища“ Аспарух Мачирски това не е така.

„През 2005 година е приета наредба за категоризиране към закона за туризма. Там ясно пише, че собственикът на съоръжението трябва да категоризира земята под него“, обясни Мачирски.

Така били направили всички по-малки инвеститори в планината.

Той обвини „Витоша ски“, че не са си „направили труда да обособят тези терени със скици-проекти, да ги подадат в Горското, както сме направили всички малки инвеститори“.

Според адвоката на „Витоша ски“ обаче дружеството не може да представи скици.

„Пистата е един строеж, тя има външна граница. Това става въз основа на планиране от компетентен проектант“, твърди Петър Петров.

„Няма проблем със сезона, това е манипулация. Алеко е 12 месеца в годината туризъм и три месеца ски“, смята пък Аспарух Мачирски.

#Витоша ски #Закон за горите #Росен Плевнелиев #президент #вето #Драгалевци #Симеоново #лифт #Петър Петров #Параграф 22 #Алеко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"