Косовският премиер се застъпи за сърбите

Косовският премиер се застъпи за сърбите
Моята цел е всички граждани да имат еднакви права. Косово е дом за всички, които искат да живеят в него – албанци, сърби, роми и всички останали“, каза Тачи. Снимка: emportal.rs
A A+ A++ A

Премиерът на Косово Хашим Тачи изрази готовност да брани идентичността на сърбите в Косово, но Сърбия на свой ред трябва да признае независимостта на страната.

„Аз съм готов да се срещна с косовските сърби и да разговарям с тях. Ние не сме в конфликт с тях“, каза косовският премиер Хашим Тачи, цитиран от БГНЕС.

„Моята цел е всички граждани да имат еднакви права. Косово е дом за всички, които искат да живеят в него – албанци, сърби, роми и всички останали граждани. Правителството в Прищина не е във война с гражданите от Северно Косово“, каза Тачи в интервю за агенция ТАНЮГ.

„Аз ще бъда до гражданите от северната част на страната. Правителството е готово да им помогне за разрешаването на всички техни проблеми. Аз искам да се срещна с тях, да разговарям, да постигнем споразумение и да започнем да решаваме въпросите, които стоят пред нас“, каза още Хашим Тачи.

Според него през последните 12 години в Северно Косово не са спазвани законите, не е имало демокрация и свободни избори.

„Хората бяха заложници на 200-300 души, които забогатяха благодарение на контрабандата и незаконната търговия. Днес дойде време те да бъдат изправени пред закона“, подчерта премиерът.

Според него поставянето на барикадите се организира от отделни лица, които искат да запазят сегашното си положение.

„Поради тази причина много е важно Белград да се разграничи от тези хора“, подчерта Тачи.

„Аз няма да позволя на нито един човек да застраши сигурността и идентичността на сърбите от Северно Косово. В същото време обаче трябва да се приеме сегашната политическа действителност - Косово е международно призната независима държава“, подчерта министър-председателят.

#Хашим Тачи #премиер #Косово #министър-председател #сърби #Сърбия #права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"