НАП и Здравната каса по петите на неплащащите здравни вноски

НАП и Здравната каса по петите на неплащащите здравни вноски
Вече пропаднаха две от идеите на здравния министър Десислава Атанасова – длъжници да не могат да продават лично имущество и да не им се издават лични документи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната агенция за приходите (НАП) започва съвместна акция с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) срещу българите, които имат добри доходи, но все „забравят“ да си платят здравните вноски.

За това са се договорили управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков и шефът на НАП Красимир Стефанов, пише вестник „Труд“.

Към момента не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.

Служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверяват в данъчните им декларации с какви приходи разполагат и какво е имотното им състояние.

Представители на ГЕРБ съобщиха неотдавна, че са поискали експертни становища от НАП и Агенцията за социално подпомагане дали може наистина да се направи анализ на здравно неосигурените – „на техния социален статус, на профила им“.

По последни данни на НЗОК броят на здравно неосигурените е 1.3 млн., като голяма част от тях са трайно безработни. Те нямат право на безплатно лечение, а само на достъп до спешната помощ.

Според левицата обаче няма точни данни колко са некоректните платци – те варирали от 700 хиляди до 2 милиона.

Вече пропаднаха две от идеите на здравния министър Десислава Атанасова – длъжници да не могат да продават лично имущество и да не им се издават лични документи.

#Националната агенция за приходите #НАП #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Здравната каса #здравни вноски #д-р Пламен Цеков #Красимир Стефанов #ЕГН #ГЕРБ #Агенцията за социално подпомагане #Десислава Атанасова #здравен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници