Дянков: Всички министерства искат повече пари, ама няма

Дянков: Всички министерства искат повече пари, ама няма
Министърът е категоричен, че бюджетите на всички министерства през 2013 г. ще бъдат същите като през 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всяко министерство иска повече пари в бюджета си за следващата година, но това няма да стане и бюджетите на всички ведомства ще са същите като през тази година, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Ние тази година по-рано почнахме бюджетната процедура и това е тенденция всяка година да се почва, за да имаме по-голяма предвидимост“, каза Дянков в интервю за bTV.

„Първоначалните заявки са дошли. Всяко министерство иска повече. Но няма да стане. Бюджетите им ще са същите като тази и следващата година. В реално отношение означава, че дори ще се намали бюджетът им заради инфлацията“, посочи министърът.

По думите на Дянков със Закона за държавния служител, който от тази седмица влиза в сила, и новия модел на заплащане ще се окаже, че заплатите в държавната администрация ще скочат средно с около 20%.

Той подчерта, че окончателните данни ще бъдат налице до десетина дни.

„Ще се окаже, че заплатите ще надскочат ръста на инфлацията през последните три години. Главната цел е доходите да се увеличат повече, отколкото инфлацията. Инфлацията тази година ще е около 2%, определено по-ниска от миналата година“, заяви министърът.

„Правим така, че в края на този мандат хората да са по-добре не само от гледна точка на музеи и магистрали, а и доходите им да са по-високи в сравнение с 2009 година. За да дръпнем по-рязко с увеличаване на доходите обаче, на нас ни трябва ръст на икономиката – и българската, и европейската“, посочи Дянков.

Симеон Дянков съобщи, че увеличението при пенсиите ще е за всички.

„Този път няма да се вдигат само минималните пенсии, както направихме през май тази година, а всички пенсии“, изтъкна министърът.

На въпрос дали ще се намерят пари за коледни добавки и 13-а пенсия в края на годината финансовият министър коментира:

„Никога не съм бил привърженик на коледните добавки, предпочитам да се вдигнат всички пенсии с малко по-голям процент. С други думи, дори и да има повече пари в бюджета, вместо да отидат те за коледни добавки наведнъж, по-добре да залегнат като постоянен процент“.

Министърът обаче не е оптимист дали пенсионерите ще останат доволни от предстоящото увеличение.

„Едва ли ще останат доволни, защото дори и то да е над процента на инфлация, тоест да имат по-добър доход от средата на 2009 година, винаги има коментари: „Искаме още. Искаме още“, каза Дянков.

„Донякъде е естествено, защото България е тръгнала с много ниски пенсии и ние трябва да дърпаме на фона на останалите. Дори и да се дават сравнения, да се каже: „Вижте, ние увеличаваме пенсиите с реални стойности, в Гърция паднаха с 40 процента, в Румъния с 25 процента и в Холандия с 15 процента“, тези сравнения не са важни за обикновения човек. И донякъде аз го разбирам. Но на тях им се иска да имат средните за Европа пенсии. Това няма как да стане в един мандат, но може да стане в два“, добави министърът.

Симеон Дянков е категоричен, че данък добавена стойност няма да бъде намален догодина.

„Имах такава идея. От гледна точка на по-високите приходи, които получаваме, би могло да свалим ДДС-то, но за моя изненада политическата класа – мнозинството и опонентите в парламента, общо не искат това да стане. Не смятат, че това е добра идея. Препоръката и от мнозинството от ГЕРБ е да се фокусираме върху доходите. За следващата година няма да има промяна в ДДС, нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нищо ще има диференциация, както от време на време се говори“, подчерта той.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #бюджет #Закона за държавния служител #инфлация #пенсии #България #Гърция #Румъния #Холандия #Европа #ГЕРБ #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »