Йотова: Политиците често фабрикуват фалшиви новини, за да надвият опонента си

Йотова: Политиците често фабрикуват фалшиви новини, за да надвият опонента си
Президентство
A A+ A++ A

Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи. С това послание вицепрезидентът Илияна Йотова откри международна конференция за фалшивите новини, която се проведе в София. Илияна Йотова призова за по-често организиране на такива дискусии, защото по-интензивното говорене по темата е първата крачка в борбата срещу разпространението на фалшиви новини.

Съзнаваме ли, че боледуваме от тази болест? Кои са причините за дезинформация? Можем ли да ограничим разпространението на фалшивите новини? Това бяха основните въпроси, които вицепрезидентът постави в словото си.

Трудно е да се определи обхватът на темата за фалшивите новини, тъй като засяга целия човешки и обществен сектор: от индивидуалното до международните отношения, от здравето и бизнеса – до световните конфликти. „Причините са днешната епидемия са много, но за да се стигне до нея, са необходими производител, потребител и разпространител“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът открои причините за разпространение на дезинформация в различните аспекти на живота. От гледна точка на технологиите скоростта на информацията и популярността на социалните мрежи са причина за разпространение на дезинформация. Липсата на адекватни решения на сложните и конфликтни процеси в обществените отношения, които пораждат несигурност, нестабилност, остър дефицит на справедливост, поляризация, недоверие, липсата на идеи са предпоставка за фалшиви новини.

„Често пъти, за да надвият опонент, политиците фабрикуват фалшиви новини, защото не могат да се преборят с предложени адекватни политики“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че рухването на финансовата и икономическа система преди броени години създаде плодородна почва за фалшиви новини в сферата на бизнеса.

„Европейският съюз също е обект на кампании за дезинформация, които с наближаването на европейските избори ще стават по-интензивни“, заяви Илияна Йотова и добави, че непознаването на европейските механизми и документи води до изкривяването на европейските предложения. „Когато говорим за машината за производство на фалшиви новини, не трябва да гледаме само на изток. Те са във всички посоки на света“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че няма универсален антидот срещу дезинформацията. „Въпреки че Европейската комисия полага усилия да се справи с дезинформацията, все още сме в самото начало на съпротива срещу това масово явление и можем да говорим за ограничаване на разпространението, а не за спирането му“, отбеляза вицепрезидентът.

Изследвания сочат, че най-бързо се разпространяват фалшивите новини. „Едно е сигурно: необходима е ясна политическа воля на всички нива – от най-малкото кметство до Европейската комисия. Мерките трябва да се взема на ниво държави, чрез законодателни инициативи, и чрез технически решения“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че най-голямата социална мрежа вече въведе редица технически решения за ограничаването на разпространението на фалшиви новини. Чрез регулации може да се въздейства на интернет гигантите. „Въпрос е доколко те ще искат да се съобразят с тях, като се имат предвид техните огромни печалби и влияние“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът каза, че компетентните органи, включително и законодателната власт, могат да вземат конкретни мерки за идентифицирането и ограничаването на сайтове за фабрикуване на фалшиви новини.

„Трябва да възпитаваме у децата си добродетели, да ги учим кое е лошо и кое добро, какво е истина и какво лъжа. От решаващо значение за повишаване на устойчивостта ни към дезинформация е развитието на критично мислене“, убедена е Илияна Йотова. Според вицепрезидента е необходима по-голяма чувствителност на гражданите спрямо дезинформацията. „Не на последно място – необходима е подкрепа за качествената журналистика като съществен елемент на демократичното общество. Необходима е и обществената подкрепа за нея“, отбеляза Илияна Йотова и добави, че липсва достатъчно смелост в медиите за отвоюване на статути в конкуренцията със социалните мрежи.

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"