Повече от 400 язовира ще се ремонтират за 500 млн. лева

Повече от 400 язовира ще се ремонтират за 500 млн. лева
Булфото
A A+ A++ A

Средствата за необходимите ремонти на язовирите са осигурени и налични. В момента списъкът тези, върху които трябва да се интервенира включва 416. Предвидените средства са 500 млн. лева. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ на БНР заместник-министър на икономиката Лъчезар Борисов, в чийто ресор попада и новосъздаденото държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, което беше създадено по силата на законови промени преди 4 месеца.  Той подчерта че за язовирите ще отговарят две структури – една за управлението им, а друга – за спешните ремонти:

„Нашият анализ, подготвен от колегите от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, сочи, че към момента такива, към които трябва да бъдат предприети действия са около 800 на брой. В момента списъкът с относително по-спешните е 414, но държа да подчертая, че няма такива язовири, които да водят до непосредствена опасност за населението... Подготвихме и цялата документация за създаването на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“, което ще бъде собственик и ще отговаря за комплексното управление, за тяхната по-малка поддръжка, за охраната и така нататък, а ремонтите са в Държавната консолидационна компания. Днес или най-късно утре и ще изпратим материалите към Министерски съвет за създаването“

Първоначалните очакванията са били общините да прехвърлят между три и четири хиляди язовира в полза на държавата. В момента в Министерство на икономиката са постъпили предложения за прехвърляне на собственост от 118 общини, а общият брой предложени водни обекти е 2614, от които 203 са отдадени под наем, а 61 - предоставени на концесия. Борисов очаква новото дружество да изпита известни трудности при набирането на експертен персонал като хидротехнически инженери и ВиК – специалисти.

Язовирите, които имат нужда от спешни ремонти, ще бъдат ремонтирани от Държавната консолидационна компания, обясни той:

“Всички тези язовири, които ще попаднат под шапката на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите – те ще бъдат държавна собственост,  и тогава собственикът –  държавата няма да връща средствата за отремонтираните язовири. Ако има язовири, които общините не са прехвърлили, а се наложи спешен ремонт, в последствие ще трябва да възстановят разхода на Държавна консолидационна компания. Подобен е и привидения ред в закона по отношение, ако се наложи, спешна интервенция в язовири, които са собственост било на „Напоителни системи“, било на „Язовири и каскади“, ако те не разполагат с тези средства. За „Бели Искър“, за да може да стартират ремонтните дейности, предстои Областният управител на София – област да издаде акт  за държавна собственост, след което Държавна консолидационна компания ще предприеме действията по проектиране и ремонт.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »