Земеделци обсъждат с премиера проблемите в сектора

Земеделци обсъждат с премиера проблемите в сектора
Земеделците ще обсъдят с премиера текущите проблеми пред сектора, заплахата от скок в цените на фуражите и последващото поскъпване на месото и млякото. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на животновъдите, месо- и млекопреработвателите и представители на големите търговски вериги в България ще се срещнат с премиера Бойко Борисов.

Те ще обсъдят текущите проблеми в сектора, заплахата от скок в цените на фуражите и последващото поскъпване на месото и млякото, предаде Дарик.

„За разлика от добрата реколта от пшеница, производители очакват лоши резултати при царевицата и слънчогледа“, обясни по повод срещата земеделският министър Мирослав Найденов.

Тенденцията за провал на фуражната реколта е световна и ако не завали, се очаква драстичен скок в цената на фуража. Това автоматично ще доведе до поскъпване на месото и млякото.

„Слабите реколти ще доведат до високи цени на фуражите, което ще засегне и нашето животновъдство. В сектор зърнопроизводство никой не се занимава само с производство на пшеница. И наистина, ако реколтата е слаба, поне такива са прогнозите, това ще постави пред изпитание българските зърнопроизводители, защото слабата или лоша реколта на царевица и слънчоглед ще изяде, най-грубо казано, това, което в момента реализират като добри доходи от пшеницата“, коментира министър Найденов.

„Когато се прибере реколтата от царевица и слънчоглед, ще обсъдим отново ситуацията и това какви мерки като държава можем да предприемем спрямо тях“, допълни Найденов.

#земеделци #България #премиер #Бойко Борисов #Мирослав Найденов #земеделски министър #фураж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"