МФ: 1 млрд. лв. повече приходи догодина

A A+ A++ A

Финансовото министерство очаква през следващата година приходите да са с почти един милиард лева повече от това, което беше заложено за тази година.

В Закона за държавния бюджет за 2012 година, който днес Министерството на финансите представи пред бизнеса и пред синдикатите, е записано, че през следващата година се очакват 1 млрд. лв. повече данъчни приходи – 17 млрд. лв., в сравнение с 16 млрд. лв. през 2011 г., предаде БГНЕС.

Прогнозата на министерството е за 7.1 милиарда приходи от ДДС, което е с повече от 600 милиона лева от това, което се предвиждаше за 2011, 4.130 млрд. лева приходи от акцизи, или над 300 млн. лева повече. Малко по-малко са очакваните приходи от корпоративен данък.

МФ предвижда общо разходите, трансферите и вноската в общия бюджет на Европейския съюз да са над 18 млрд. лв.

През следващата година парите, които Министерският съвет ще харчи без санкцията на Народното събрание и които са за „непредвидени и неотложни разходи“ са доста по-малко.

Тази година кабинетът разполагаше с резерв от 185 млн. лева за структурни реформи и допълнителни фискални мерки и още 81 млн. лева за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. През 2012 резервът за реформи ще бъде 49 млн. лв., а този за борба с бедствията – 70 млн. лева.

През следващата година разходите на Министерството на вътрешните работи отново ще са най-големи – точно 991 млн. лв., от които 101 млн. собствени приходи.

Министерството на отбраната ще получи най-голямата държавна субсидия – малко над 950 млн. лева, а общият им бюджет ще е близо 980 милиона лева.

Разходите на Външно министерство не се променят и си остават на равнището от тази година – 106 млн. лева. Очаква се обаче приходите в бюджета на МВнР да бъдат повече с над 10 млн. лева и затова държавният бюджет предвижда 10 млн. лева по-малко за ведомството.

Сумарно парите за образование ще бъдат повече. От 763.5 млн. лева парите за Министерството на образованието, младежта и науката в „Бюджет 2012“ са увеличени на 827.2 млн. лева.

В тази сума се включват и всички трансфери от МОМН към други образователни институции. Самите трансфери обаче общо ще се увеличат само с няколко милиона лева.

Парите за БАН, които са част от тези трансфери, са намалени с 4 млн. лева. Със също толкова се увеличават парите за Министерски съвет.

Тъй като се очаква разходите на културното министерство през 2012 година да се увеличат, финансовото ведомство предлага средствата за МК да бъдат с над 12 млн. лева повече.

Разходите на Министерството на физическото възпитание и спорта също се увеличават и затова парите от бюджета за спорт ще бъдат с около 3 млн. лева повече и ще достигнат общо 36 млн. лева.

С 10 млн. лева спрямо миналата година намаляват парите за ДАНС и през 2012 г. агенцията ще получи 75 млн. лева.

Дянков залага минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2012 г. да е в размер на 3,0 млрд. лв.

#Министерство на финансите #бюджет 2012 #Министерски съвет #Закон за държавния бюджет #Министерски съвет #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »