Дянков: Ръст в приходите на държавните служители още този месец

Дянков: Ръст в приходите на държавните служители още този месец
Според Дянков увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8 процента. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Още от този месец държавните служители ще почувстват ръст в доходите си, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Този ръст ще бъде средно с около 20 процента, благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, който влезе в сила от този месец, каза Дянков във вторник в интервю за bTV.

„Заради това чувствително увеличение, което изпреварва инфлацията, основният приоритет на кабинета догодина си остава увеличението на пенсиите“, посочи финансовият министър.

По думите му всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти.

„Правим всичко възможно хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи и магистрали и инфраструктура, а и доходите им да са по-добри от тези, с които са свикнали в средата на 2009 година“, подчерта той.

„Ако се види ножицата между българските и гръцките средни пенсии, гръцките ще са паднали до средата на следващата година с 40 процента, а нашите ще са се вдигнали номинално с около 15 процента, а реално с 4-5 процента за средната пенсия“, коментира Дянков.

Министърът очерта два варианта за увеличение на пенсиите. Според него най-вероятно малките пенсии ще се увеличат отново с по-голям процент, отколкото най-големите пенсии.

При всеки един от сценариите увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8 процента, категоричен е Симеон Дянков.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #пенсии #България #Гърция #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"