100 години от края на Първата световна война: Лидерите се събират в Париж

100 години от края на Първата световна война: Лидерите се събират в Париж
A A+ A++ A

В неделя Франция дава началото на чествания за отбелязване 100-годишнината от края на Първата световна война и почитане на паметта на загиналите. Те ще продължат една седмица, а в тях ще се включат около 80 лидери от цял свят, за да участват в церемонията, отбелязваща един век от замлъкването на оръжията.

Френският президент Еманюел Макрон се подготвя за натоварената дипломатическа седмица, по време на която ще бъде домакин на лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Едновременно с това Макрон ще кръстосва Северна Франция, посещавайки бойните полета, където стотици хиляди мъже са загубили живота си в окопите.

Под светлината на международните прожектори, Макрон ще се концентрира върху борбата срещу популизма - в присъствието на автора на „Америка на първо място“ Тръмп и други националистически лидери.

Кулминацията на церемонията ще бъде при Триумфалната арка в Париж на 11 ноември, на която ще присъстват десетки лидери, включително Тръмп, Путин и германският канцлер Ангела Меркел, сто години след подписването на примирието. Церемонията на Гроба на незнайния войн на булевард "Шанз-Елизе" ще се проведе при строги мерки на сигурност, след смъртоносните джихадистки атентати във Франция през последните три години.
 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"