Птицевъди на протест в София в понеделник

Птицевъди на протест в София в понеделник
Pixabay
A A+ A++ A

Собствениците на птицеферми излизат на масов протест в София в понеделник. Причина е умъртвяването на десетки хиляди животни заради огнища на птичи грип. Вълната от недоволство тръгна от Хасково, където вече има няколко ферми с евтаназирани птици, съобщава Нова ТВ

В една от фермите е край хасковското село Гарваново през последните дни бяха евтаназирани 13 000 патици след обявяването й за огнище на птичи грип. Най-рано след два месеца ще може да бъде възстановено производството на патици. Заради всичко, което се случва в сектора, браншът излиза на протест.

Всичко започва с излюпването на малките патета. Те трябва веднага да бъдат преместени във фермата. Това обаче в част от люпилните в момента не може да се случи заради забраната за движение на птици в зоните със зараза.

Фермерите твърдят, че държавата не е с тях, а срещу тях. Така било още от момента на изследванията за зарази. Случващото се носи огромни загуби и може да остави хиляди на улицата.

От Агенцията по храните вече заявиха, че действат по правилата и припомниха, че са инициирани нова среща с фермерите в понеделник. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »