„Симон Боканегра ” на Верди с премиера в Софийската опера

„Симон Боканегра ” на Верди с премиера в Софийската опера
Софийска опера и балет
A A+ A++ A

Симон Боканегра ” – една от интересните творби в световния оперен репертоар. Опера, претърпяла първоначален провал по време на премиерата си през 1857 година, но години по - късно напълно заслужила  признанието на публиката и до днес. Произведение, за което самият  Джузепе Верди споделя: “ Мислех, че съм направил нещо възможно, но изглежда, че съм се излъгал, ще видим в бъдеще кой е сгрешил”, казва композиторът.

 „ Симон Боканегра “ е написана от Верди първоначално по либрето на Франческо Мария Пиаве, но години по - късно той преработва първоначалния вариант на творбата заедно с либретиста Ариго Боито, с когото композиторът създава и други от своите най – известни творби.

 Сюжетът на операта разказва история, чието действие се развива в Италия през 14 век, в която главни герои са двама мъже, станали в последствие смъртни врагове, заради любовта между смелия корсар и бъдещ управник на Генуа – Симон Боканегра и Мария дъщерята на благородника и управляващ – Якопо Фиеско, който обаче не е съгласен съюзът между Боканегра и Мария да продължи да съществува. В сложните им взаимоотношения, които  се обтягат допълнително и от политически противоречия,   се намесва и появата на извънбрачното дете на Симон и Мария – Амелия. Четвърт век по - късно тя ще се превърне в единствената жена, способна да разреши конфликта между своя баща и дядо.

 „ Симон Боканегра ” е история за помирението, любовта, човешката омраза и политическите скандали, разказана по уникален начин от солистите, хора, оркестъра и балета на Софийската опера.  Режисьор на постановката е Арабела Тънасе, чиито творчески път преминава основно в операта в Крайова, където работи като артистичен директор.

От 2000 година до днес Арабела Тънасе е поставила редица заглавия, сред които:

Травиата ”, „ Лучия ди Ламермур ”, „ Бохеми ”, „Севилският бръснар ”, „ Дон Жуан ”,            „ Турандот ” и други. Музикалната критика определя спектаклите  на Арабела Тънасе като умело съчетание между артистична визия и балансирано сливане на емоция и разум, чувствителност и абстрактност.

  Премиерата на операта „ Симон Боканегра ” е на 17 ноември от 19 часа на сцената на Софийската опера и балет. Следващите спектакли са на 18, 20, 21, 22 ноември 2018 г.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"