Промените на ДПС в медийния закон минаха и на второ четене

Промените на ДПС в медийния закон минаха и на второ четене
НС
A A+ A++ A

Депутатите гласуваха окончателно предложените от ДПС промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, целящи изсветляване на медийната среда в страната, предаде БГНЕС. Вносители на промените са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, а те предвиждат въвеждане на задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начините им на финансиране.

Вносителите се надяват с тези мерки да доведат до прозрачност на медийния пазар, както до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите. Законопроектът предвижда още изискване за задължително разкриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи или продаващи печатни зидания и на броя на използваните от тях крайни точки на продажба. Министерство на културата ще има задължението да упражнява контрол и да налага санкции за неизпълнение на закона, по отношение на декларирането на собствеността.

Промените в закона бяха остро разкритикувани от „БСП за България“. „За първи път пиар акция се прави през законодателството“, смята народният представител Антон Кутев. Според него приемането на подобно законодателство по-скоро цели „да изсветли един собственик на медии, който иска да докаже, че той не е монополист“. „Всеки нормален прочит на тази работа показва, че той не е монополист и това е ясно. Не виждам защо този медиен трик трябва да минава през законодателство“, аргументира се Кутев. Той бе категоричен, че така формулираните нови текстове „са във вярната посока“, но „в този си вид няма да заработят“. „Логиката как медиите зависят от властта и с тези текстове продължава да бъде неясна“, смята депутатът.

„Законопроектът не е пиар акция на едно лице, а е пиар акция на България и на медийната среда в страната. Не може да се правят класации, които категорично не отговарят на свободата на словото в България“, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е един от вносителите. Той визира доклада на неправителствената организация „Репортери без граници“, който отрежда едно от ниските места на страната по медийна свобода. „Мястото, което е дадено на страната ни, аз твърдя, че не отговаря. Но не само аз, а и много журналисти и редактори го потвърдиха“, смята Йордан Цонев. Той благодари на всички депутати, които подкрепят промените в закона и ги увери, че той е крачка към изсветляването на медийната среда в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »