Виртуозният контрабасист Рик Стотийн в София за концерт с „Виртуозите“

Виртуозният контрабасист Рик Стотийн в София за концерт с „Виртуозите“
НДК
A A+ A++ A

Концертът „Виртуозите“ е повод за първо гостуване в България на младия и вече утвърден на световната концерта сцена Рик Стотийн. На 14 декември в зала 1 до атрактивния контрабасист ще застане изтъкнатият български цигулар Минчо Минчев за изпълнението на Голямо концертно дуо за цигулка, контрабас и оркестър на Ботезини. В програмата публиката ще чуе още увертюрата „Крадливата сврака“ от Росини и „Фантастична симфония“ на Берлиоз.

Определят Рик като гъвкав музикант и истински майстор на контрабаса, който притежава феноменална техника. Като гост-солист Стотийн свири редовно с Лондонския симфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър Амстердам, Камерен оркестър на Европа, Оркестър „Моцарт”, Камерен оркестър „Малер”, Радио-симфоничния оркестър на Швеция и много други.

Стотийн получава първите си уроци едва на осемгодишна възраст. Възпитаник е на Консерваторията в Амстердам където завършва с най-високо отличие. По-късно е учил при Божо Параджик в Университета във Фрайбург. Рик е печелил няколко първи награди на конкурс в чест на Принцеса Кристина, Фондацията за млади музикални таланти, а през 2013 година му присъждат Холандската награда за музика –  най-голямото признание за музикант в Холандия. Според журито „Рик е разностранен музикант със затрогваща музикалност и поразителна виртуозност“.

През своя 90-годишен юбилеен сезон Софийската  филхармония гостува на Новогодишния музикален фестивал под диригентството на Маестро Емил Табаков. Подбраната програма отбелязва важни за музикалния свят годишнини:  150 години от смъртта на Джоакино Росини, 195 г. от смъртта на Джовани Ботезини и 215 г. от рождението на Хектор Берлиоз.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg. Цените са от 20, 30, 40, 50, 6070 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"