МВнР осъди остро нападението над синагогата в Питсбърг

МВнР осъди остро нападението над синагогата в Питсбърг
A A+ A++ A

Министерството на външните работи на България взе отношение към стрелбата в синагога в Питсбърг, при която загинаха 11 души и осъди деянието. 

Ведомството излезе с позиция, която гласи: 

Остро осъждаме нападението над синагогата "Дървото на живота" в американския град Питсбърг. Тази трагедия показва, че антисемитизмът и ксенофобията, омразата и насилието спрямо другия, трябва да бъдат окончателно изкоренени. 

Историята на спасяването на 50 000 български евреи в най-мрачните времена на Втората световна война показва, че когато цениш човешкия живот толкова, че си готов да застанеш срещу най-силните, ти можеш да победиш злото. Затова и днес трябва да бъдем единни. 

В този тежък за еврейската общност момент нека и за секунда не забравяме какви последици може да има антисемитизмът - това е посланието от София, където синагогата, джамията, православният и католическият храм са разположени един до друг. 

Изразяваме съболезнования на близките на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените.  

Както вече е известно 46-годишен мъж влезе с автомат и 3 пистолета в синагогат в Питсбърг и откри стрелба. 11 души бяха убити, а 6 са ранени, 2-ма от които са в критично състояние. Непосредствено преди деянието си мъжът написал коментар в социалните мрежи, в който обвинява евреите за нашествието на мигрантите от Централна Америка към САЩ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"