„Ню Йорк таймс“: Отношенията на България с Израел застрашени след атентата в Бургас

„Ню Йорк таймс“: Отношенията на България с Израел застрашени след атентата в Бургас
A A+ A++ A

От: New York Times; Превод (със съкращения): БГНЕС

Близо две седмици след терористичния атентат срещу израелски туристи в Бургас българските власти все още не са идентифицирали атентатора и отказват да обявят публично кой стои зад атаката.

Това обаче застрашава отношенията на балканската страна с Израел, както и с арабските страни от Близкия изток.

Израелският премиер Нетаняху публично обвини за терористичния акт „Хизбула“ и Иран, като САЩ тайно подкрепя това мнение. Българските власти обаче отказват официално да обвинят „Хизбула“ и се опитват да не разкриват детайли около разследването на атентата.

Правителството не иска да допусне грешка в толкова деликатна международна политическа ситуация, в която опасността от война между Израел и Иран е надвиснала сериозно.

„За малка държава като България да излезе и публично да обвини „Хизбула“ е сякаш да влезе в минно поле. Правителството трябва да е абсолютно сигурно и да има неоспорими доказателства, преди да се изправи пред другите страни – членки на ЕС, и да обвини някого за атентата“, коментира Владимир Шопов, специалист по политическите науки от Нов български университет в София.

Член на българските служби, който запази анонимност, тъй като разследването все още продължава, разкри, че има ясна следа, която води към „Хизбула“.

За разлика от САЩ и Израел, които официално обявяват „Хизбула“ за терористична организация, Европейският съюз все още не е поставил организацията в черния списък. Това прави залозите твърде високи за държава с население от 7 милиона души – по-малко от Ню Йорк.

„Много е важно, когато говориш пред общността, да имаш доказателства, а не просто да даваш мнение“, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю. Той разкри, че атентаторът е бил в България 20 дни преди терористичния акт в Бургас.

„Имаме предположения кои организации е възможно да стоят зад случая, но не можем да кажем нищо официално, преди разследването да приключи“, допълни Цветанов.

#България #Израел #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"