Проектобюджет 2019 през погледа на експертите

Проектобюджет 2019 през погледа на експертите
pixabay,com
A A+ A++ A

"Бюджетът изглежда малко странно на фона на изпълненията от предходните три години – през следващата година прогнозира дефицит, при положение, че три години подред имаме излишъци. Това е още по-озадачаващо предвид очакванията за забавянето на световния икономически растеж, включително този на ЕС, от който сме по-зависими." Този прочит на проектобюджета за 2019 година направи в предаването "Нещо повече" експертът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.
Според експерта от тази гледна точка бюджетът следва да е по-консервативен и вместо да залага дефицит, да се предвиди някакъв буфер под формата на поне малък излишък. "Това е някакво запазване на линията на фискална политика, която е по-скоро да се носим по течението, отколкото да се напрягаме да направим сериозни структурни реформи, включително в бюджетната сфера, които могат да доведат до по-добра среда за бизнеса и съответно до по-високи доходи", подчерта Стайков.
Бившият финансов министър проф. Христина Вучева оспори тезата за забавения растеж и консервативния бюджет. Според нея очакваното забавяне "съвсем не означава, че трябва на този принцип да се подчини или само на това твърдение правенето на един бюджет, бюджетът има друг смисъл, друго съдържание“.

Според Вучева, бюджетът е направен така, както се прави години наред, но липсва връзката с програмата на правителството, „за да се разбере разходите и политиките, свързани с тези разходи дали допринасят за изпълнение на програмата“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »