Басистът на „Блър“ разказва за изключителната си почивка в Родопите

Басистът на „Блър“ разказва за изключителната си почивка в Родопите
Музикантът се впечатлява от красотата на гледките, природата – „на точния край на безкрайността, перфектно спокойствие“. Снимка: „Дейли мейл“
A A+ A++ A

От: Daily Mail; Превод (със съкращения): „Дневник“

„Почти всеки, на когото споменах, ме погледна с недоверие и каза: „България? Защо?“, така започва разказът на Алекс Джеймс от световноизвестната британска група „Блър“ (Blur), който разказва в „Дейли мейл“ за почивката си във вила в Гела.

Басистът на групата, водена от Деймиън Олбърн, изтъква като причини да посети страната фактът, че българите стигнаха до полуфиналите на Световното първенство по футбол през 1994 г., както и че тя е дом на траките и е била оформена от велики империи като римската, турската, арабската и не на последно място – комунистическата.

Той описва също, че за Гела – мястото, на което отседнали, се твърди, че е родното място на митичния музикант и поет Орфей, заради което и очакванията им били големи, когато излетели за Пловдив, където спрели да обядват.

„От момента, в който патладжанът бе сервиран на масата, знаех, че ни очаква добра седмица. Бяхме в едно малко, изпълнено с растителност безименно ресторантче на малка уличка в античния град, като под античен се разбира, че в него има амфитеатър, където са се водили гладиаторски битки“, продължава разказът му.

Изреждайки различни ястия, която опитали със семейството му, той допълва, че храната е била една от най-вкусните, които е ял за цялата година.

Макар Пловдив по думите му да се намира само на около час от Средиземно море, се отправили към Родопа, минавайки по пътя през красиви, диви гори и отбивайки се в древен манастир, където приготвяли собствена, и то доста добра бира.

„Имаше храна навсякъде – плодови сладка и мед, люти чушки и интересно изглеждащи бобове се предлагаха по пътя. Табелите на пътя сочеха към Турция, но ние продължихме да се катерим към облаците заедно с планинските течения. Гела се намира на 6 хил. фута височина и трябваше да правим слалом около свлачищата в последните няколко застрашително стръмни мили“, разказва още музикантът.

След това той описва къщата, в която отседнали, наречена Вила Гела, собственост на български бизнесмен, която наред с античната си визия съчетавала лукс и различни удобства като камини и джакузи.

„Дори бараката в съседство, направена от калай и дъски, изглеждаше добре“, допълва той.

Музикантът се впечатлява от красотата на гледките, природата – „на точния край на безкрайността, перфектно спокойствие“.

След като разбират, че ски сезонът е бил удължен с месец, решават да останат и да пробват заедно с децата. Наели екипировка за никакви пари, както той сам казва, а децата взели частни уроци на фона на европоп песни от близка саундсистема.

Джеймс видял всякакви видове превозни средства – такива от Втората световна война, както и други, изработени изцяло от дърво и водени от самите им собственици.

„Дори видях трабант, от онези в Източния блок, изработени от пресовани картони“, допълва басистът.

След ските семейството се отправило да плува, като изпробвало част от минералните извори, които макар и евтини на вид, били отлични.

„Българите харчат 80 до 90 процента от прихода си за храна, така че ги е грижа за нея. Сосовете се правят с огромни запаси – дори нещо, звучащо съвсем обикновено, като бобена чорба, бе истинска наслада“.

Малко по-късно Джеймс допълва, че това са били едни от най-прекрасните дни, прекарани със семейството му.

#почивка #Родопите #Blur #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »