Мръсният въздух у нас отнема 4300 живота годишно

Мръсният въздух у нас отнема 4300 живота годишно
A A+ A++ A

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече е готова, информира Нова тв.  4300 живота годишно - толкова струва мръсният въздух на България. А битовото отопление е отговорно за 50% от фините прахови частици у нас. Проучванията показват, че ако въздухът стане по чист, всеки ден ще бъдат спасени по 11 живота.

През изминалия сезон едни от най-замърсените райони в страната са София, Димитровград, Горна Оряховица и Видин. А причината е, че 52% от домакинствата в страната се отопляват на дърва и въглища. За периода от 2000 г. до 2016 г. потреблението на дърва се е увеличило с 50%. Чрез програмата държавата се концентрира в две основни посоки - да се ограничи отоплението на твърди горива и употребата на стари автомобили. Тя ще е в сила от 2018 г. до 2024 г.

Съдът на ЕС санкционира България заради мръсния въздух и липсата на ефективни мерки за справяне с проблема. Освен отопляването на твърдо гориво, за проблема допринасят и старите автомобили , които са близо 70% от автопарка в страната. Те са източник на около 40% от замърсяването на въздуха.

В страната има само 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което според експертите трудно може да представи цялата картина. За да се справи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда" със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »