Минималната пенсия скача с 9 лв. от юни

Минималната пенсия скача с 9 лв. от юни
Днес социалният министър Тотю Младенов обсъди с представители на бизнеса допълнителни мерки за промяна в пенсионната система. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минималната пенсия се вдига от 136 лева на 145 лева от юни следващата година.

Това решение се взе на заседание на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, заедно с бизнеса, но без участието на синдикатите, предаде БНР.

Останалите пенсии няма да се индексират. От 2013 година ще се индексират само с инфлацията. Възрастта ще нарасне с една година от 2012 и за трите категории труд.

Догодина дефицитът в НОИ ще бъде намален с 28.4 милиона лева от вдигането на пенсионната възраст, а през 2013 година дефицитът ще е 121 милиона.

По данни на НОИ реалната възраст за пенсиониране за трета категория труд е 61 години за жените и 64 години за мъжете.

Според социалния министър в петък ще се проведе заседание на Тристранния съвет, който стана нефункционален, след като синдикатите го напуснаха.

Двата синдиката в България – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, подготвят национален протест на 30 ноември срещу промените в пенсионната система, които предвиждат увеличаване на пенсионната възраст с 1 година и премахване на т.нар. клас за прослужено време.

#България #клас #пенсионната възраст #КТ „Подкрепа” #КНСБ #протест #синдикати #Тристранния съвет #дефицит #НОИ #инфлация #пенсионната реформа #бизнес #министър на труда и социалната политика #Тотю Младенов #пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"