Бившият шведски затворник от Гуантанамо може да е съучастникът в терористичния акт в Бургас

Бившият шведски затворник от Гуантанамо може да е съучастникът в терористичния акт в Бургас
(Вляво) Снимка на бившия затворник от Гуантанамо Мехди Гезали, шведски гражданин, с къса коса, съответстваща грубо на фоторобота, разпространен от израелските медии, на потенциалния съучастник в атентата в Бургас.
A A+ A++ A

Бившият затворник от Гуантанамо Мехди Гезали може действително да е търсеният съучастник в терорирстичния акт от 18 юли 2012 г. в Бургас, ако се съди по негови снимки и фоторобота на потенциалния съучастник.

Терористичният акт на Летище Сарафово край Бургас уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобус, както и самия атентатор, внесъл експлозива в автобуса.

Българските и чуждестранни следователи вече установиха, че бомбата, която експлоадира в автобуса на Летище Бургас, е поставена в багажното отделение в раница от млад бял мъж със сини очи – както се вижда ясно от снимките на главата му, публикувани от сайта "Биволъ", чиято автентичност впоследствие бе потвърдена от полицията.

Съдейки по поведението му обаче, български журналисти и израелски експерти по сигурността предположиха, че въпросният мъж едва ли е бил атентатор-камикадзе, но най-вероятно е бил използван за „муле", без да е наясно, че носи експлозиви, и че най-вероятно е бил взривен от разстояние от друг човек, който е детонирал бомбата след поставянето й в автобуса.

Бившият затворник от Гуантанамо Мехди Гезали, шведски гражданин, на снимки с къса и дълга коса, като втората е най-разпространената му снимка в интернет.

В дните веднага след бомбения атентат на Летище Бургас се появиха предположения в медиите, че Мехди Гезали, шведски гражданин и бивш затворник в Гуантанамо, е вероятен заподозрян като действителния атентатор-самоубиец. Тази информация бе отхвърлена веднага от полицейските власти на България и Швеция, които обаче така и не споменаха настоящото местоположение и дейност на Гезали, и не приведоха доказателства за изявленията си.

Оказва се, че сравнение на снимка на Гезали, която лесно може да се намери в интернет, където той има къса коса, разкрива съответствие с фоторобота, разпространен на 21 юли от израелските медии, на мъж, за когото се смята, че е бил съучастник в терористичния акт в Бурас, и който дори може да е взривил бомбата от разстояние, след като тя е била поставена от потенциалното „муле" в пълния с израелски туристи автобус. (Вижте сравнението на снимката и фоторобота по-горе).

Въпросният фоторобот на търсения съучастник или извършител (ако той е детонирал бомбата) е изготвен въз основа на показанията на свидетели от България. Първоначалните журналистически разследвания в българските медии обаче бяха основани на изявлението на правителствените лица, че атентатът е извършен от атентатор-камикадзе (което е твърде различно от спомената вече версия за врзивеното от разстояние „муле"); поради това повечето репортажи приеха, че описанията, дадени от свидетели, би трябвало да съответстват на атентатор-самоубиец, който да е действал сам.

Вляво - снимка на обезобразеното лице на заподозрения за "муле"/извършител, който поставя бомбата в автобуса на Летище Бургас; вдясно - фоторобот на същия човек с къса и дълга коса.

Репортаж на БНТ от 20 юли показа служители от бюро за коли под наем в Поморие, който са били в контакт с подозрителен млад мъж. Според тях той е горовил развален английски с арабски акцент, изглеждал е като арабин, и е имал много късо подстригана коса. По техните разкази, мъжът е дошъл при тях на 15 юли, за да наеме кола за четири дни, и е носел със себе си голямо количество банкноти от по 500 евро. Служителите му казали, че нямат възможност да реагират веднага, и го помолили да се върне на следващия ден, което той направил на 16 юли.

След като били на път да му дадат кола под наем обаче, един от тях, бивш служител на паспортната служба на Летище Бургас, се осъмнил в това, дали шофьорската книжка на мъжа на е фалшива, тьй като на снимката е бил с дълга коса, а инак е бил подстриган почти нула номер.

Според служителите, след като е усетил подозренията им, мъжът казал, че колата му трябва за два дни, после – само за един. В крайна сметка те решават, че документът му е фалшив и отказват да му дадат кола.

Описанието, направено от служителите от бюрото за коли под наем в Поморие на мъж с много къса коса първоначално изглеждаше, че съответсва на изявленията на българското правителство, че заподозреният атентатор-самоубиец е носил перука. Снимките на главата на мъртвото „муле" обаче показват, че той е млад европоиден (бял) мъж с по-дълга коса, не почти подстригана нула номер, независимо от това, дали е носел перука, или не. Очевидно, ако подозрителният мъж, който се е опитал да наеме кола в Поморие, всъщност има някаква връзка с бомбения атентат в Бургас, той би трябвало да е съучастник или дори действителния извършител.

Читател на Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.bg от Швеция ни писа с молба за по-задълбочено сравнение на фотоборота на търсения съучастник, разпространен от израелските медии, със снимката, на която, Мехди Гезали е с къса коса. Гезали, който сега е на 36 години, е от алжирски и финландски произход и бе задържан заедно с други заподозрени в тероризъм в американския затвор Гуантанамо на остров Куба между 2002 г и 2004 г.

Снимката, на която Мехди Гезали е с къса коса действително изглежда, че съответства грубо на фоторобота на търсения съучастник в атентата на Летище Бургас, както и на описанията на подозрителния мъж, направени от служителите на бюрото за коли под наем в Поморие.

Въпреки че първоначално полицейските власти на България и Швеция отхвърлиха информацията, че Гезали може да е атентаторът, който се е самовзривил (както се смяташе тогава) в автобуса с израелски туристи на Летище Бургас, остава неясно, дали въпросният човек трябва да бъде разследван като съучастник или извършител. За да отхвърлят всякакви подозрения, полицейските власти на България и Швеция трябва да покажат обосновани доказателства за настоящето местонахождение и дейност на Гезали, както и доказателства за това къде е бил в периода на и около 18 юли 2012 г.

Въпреки множеството медийни разследвания и изказвания от страна на правителствата на България и Израел, според които потенциалните извършители на атентата в Бургас варират от добре известни групировки като Хизбула до напълно незнайни, чисто нови терористични групи, факт е, че 12 дни след взрива, разследващите не са представили пред международната общност нито една правдоподобна версия, която да е подплътена с доказателства, за този шокиращ акт на терор.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Мехди Гезали #Швеция #атентатор #терорист #атентат #Бургас #Израел #израелски туристи #израелци #фоторобот #Гуантанамо #муле #атентатор-камикадзе #камикадзе #атентатор-самоубиец #терористичен акт #тероризъм #Сарафово #летище Бургас #Поморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници