Захариева: Тази година е най-важната за България

Захариева: Тази година е най-важната за България
A A+ A++ A

Тази година е най-важната за България, откакто е член на ЕС, защото през нея е първото Председателство на Съвета на ЕС, а страната е и председател на Дунавската стратегия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция по повод откриването на Срещата на министрите с ресор туризъм от дунавските държави, която се провежда в София.

Целите на България по време на тези две събития бяха постигане на стабилност, просперитет, сигурност и сближаване, посочи Захариева.

Дунавската стратегия включва 14 държави, като пет не са в ЕС, три са в Западните Балкани. Основата ни задача беше да дадем европейската перспектива тези държави и да фокусираме вниманието на ЕС върху тези наши съседи и приятели, каза външният министър.
Историческото наследство, културата и туризма бяха след приоритети на Българското председателство и на Съвета на ЕС, посочи Захариева. Дунавската стратегия обединява едни от най-богатите райони в ЕС с тези с най-ниски икономически показатели и като искаме сближаване и свързаност на страните, каза Захариева. Постигнахме съгласие да се обединим около 11 приоритета и през следващия програмен период да имаме видими цели за сближаване на страните участници в Дунавската стратегия, каза още Захариева като уточни, че за целта ще бъдат заделени 262 млн. евро. 

На 18 и 19 октомври в НДК се провеждат Срещата на министрите с ресор туризъм от дунавските държави и Седмият годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (Дунавската стратегия), което е най-важното заключително събитие от Българското председателство на инициативата. Фокус на форума е туризмът, като двигател за икономически растеж и териториално сближаване. Той ще разгледа ключови теми за региона, свързани с опазване на културното и историческото наследство, използването на нови технологии и дигитализация на туристическия сектор, транспортната свързаност и мобилност, безопасност и сигурност при предлагане на туристическите продукти и услуги, и други.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »