Насекоми и водорасли – храната на бъдещето?

Насекоми и водорасли – храната на бъдещето?
Според хранителния футуролог Моргейн Гей насекомите ще станат основна част от диетата на хората в бъдеще и вероятно ще бъдат наричани „мини добитък“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличаващите се цени на храните, нарастващото население и притесненията за околната среда карат ООН и правителствата по света да се притесняват за това как хората ще се изхранват в бъдеще.

Решенията на проблема могат да включват насекоми, водорасли и месо от стволови клетки, предаде БНР, позовавайки се на Би Би Си.

Според хранителния футуролог Моргейн Гей насекомите ще станат основна част от диетата на хората в бъдеще и вероятно ще бъдат наричани „мини добитък“.

Те имат хранителната стойност на обикновеното месо, а освен това са страхотен източник на протеини, твърдят изследователи от Университета Вагенинген в Холандия. Насекомите също са по-евтини за отглеждане от традиционния добитък, консумират по-малко вода и не отделят толкова много въглерод в атмосферата.

Изчисления сочат, че има около 1400 вида насекоми, които стават за консумация от хора, а холандското правителство вече инвестира 1 милион евро за проучвания и подготвяне на законодателство за управление на ферми за инсекти.

По-рано тази година холандски учени пък успяха да създадат т.нар. ин витро месо, използвайки стволови клетки от крави. Надеждата им е до края на годината да произведат първия в света бургер, направен с подобно месо.

Междувременно учени експериментират и с връзката между звука и вкуса на храната. Музика например може да се използва при премахването на нездравословни съставки в храната без хората да забележат разликата във вкуса.

Компании експериментират също с влиянието на звука на опаковката върху хранителните продукти. По тази причина фирма за солени бивсквити променила материала на опаковките си, за да може звукът й да кара храната да се усеща като по-свежа от потребителите.

Индустрията за бяла техника пък търси начини да промени звуците, издавани от хладилниците, защото някои тонове могат да накарат хората да мислят, че продуктите вътре са по-пресни.

Водораслите могат да се окажат решение за недостига на храна по света. Те могат да изхранват както хора, така и животни, а биогоривата от водорасли могат да помогнат за намаляване на необходимостта от традиционни горива.

#насекоми #водорасли #храна #диета #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"