„Витоша ски“ пуска лифтовете, но ски сезонът е под въпрос

„Витоша ски“ пуска лифтовете, но ски сезонът е под въпрос
„Не ни удовлетворяват последните промени в Закона за горите“, заявиха Пеев и Петър Петров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият ски сезон е под въпрос, защото след влизане в сила на промените в Закона за горите на Витоша нямало ски писти, твърдят от „Витоша ски“.

„Два лифта ще тръгнат от 1 август, като ще работят в почивните и празничните дни“, заявиха от ръководството на „Витоша ски“ АД, цитирани от БТА и БГНЕС.

„Работа ще започнат лифтовете „Симеоново–Алеко“ и „Драгалевци–Голи връх“. Цената за кабинковия е 8 лева за възрастен еднопосочно и 10 лева в двете посоки, а за седалковия – 4 лева еднопосочно и 7 лева в двете посоки. Съоръженията ще бъдат безопасни и проверени, технически контрол е направен през май“, обясни Радослав Пеев, член на ръководството на „Витоша ски“.

„Не ни удовлетворяват последните промени в Закона за горите“, заявиха Пеев и Петър Петров, който е адвокат и член на Съвета на директорите на дружеството.

Промените дадоха възможност съществуващи ски лифтове и влекове да могат да се узаконят и модернизират със строително разрешително, което ще важи до 20 г., без да е необходимо земята под съоръженията да се вади от горския фонд.

От „Витоша ски“ обаче реагираха, че даденото им с поправките ограничено право на строеж за определения срок не оправдава инвестиция, чийто минимален срок на изплащане е 15 години. Тоест – прави го икономически неизгодно.

„Ограничаването на правото на строеж за срок от 20 години е противоконституционно“, коментира Петров.

Преди дни стана ясно, че фирмата възнамерява да сезира Европейската комисия за промените в Закона за горите.

„Витоша ски“ не е концесионер на нищо, а е законен собственик на лифтовете и влековете на територията на планината“, заяви Петров. По думите му съоръженията са законно построени и са с право на строеж.

Доскоро от „Витоша ски“ са плащали „позволителни“ за ползването на пистите в парка, което вече промененият Закон за горите не разрешава.

Според Петров, за да има писти, държавата трябва да изключи терените от горския фонд и да ги отдаде чрез търг. Съгласно Закона за туризма ски могат да се карат само на категоризирани писти, каза той.

„В момента на Витоша има девет лифта. Проектът за модернизация на дружеството предвижда замяната им със същия брой лифтове“, подчерта Пеев.

„Предвидената инвестиция от фирмата за нова ски зона на Витоша надхвърля 70 млн. евро, като езерото за изкуствен сняг няма да е по-голямо от „Ариана“ в Борисовата градина и ще се намира в края на пистата „Витошко лале“, отбеляза той и посочи, че изграждането на нов кабинков лифт струва 10 млн. евро, седалковите са по-евтини.

Дружеството ще работи през идващия зимен сезон, но сезонът е под въпрос заради липсата на писти, казаха от „Витоша ски“.

По думите на Петров, за да бъдат обособени, държавата като собственик трябва да ги изключи от горския фонд, да им се направи екологична оценка, да се предложат на търг. „Ние с удоволствие ще участваме и ще ги наемем“, добави той. Миналия сезон съоръженията не работиха, което предизвика промените в закона.

„Досега лифтовете не работеха, защото не ни беше разрешено да изчистим просеките“, отбеляза Пеев. По думите му със съдействието на столичния кмет Йорданка Фандъкова този проблем ще бъде отстранен.

Проверка на БТА при лифта „Драгалевци–Голи връх“ показа, че в просеките все още има дървета и храсти.

#ски #писти #лифтове #Витоша #„Витоша ски“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »