Арт фестивал в НДК

Арт фестивал в НДК
A A+ A++ A

В дните  19 – 25 октомври за поредна година НДК ще бъде основен партньор на осмото издание на ACT фестивал за свободен театър. POST-POST време на непознатото. Форумът отново ще бъде платформа на експеримента и търсенето на нови форми в сценичните изкуства.

 

Откриването ще бъде в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на 19 октомври от 21:00 часа в компанията на Les Animaux Sauvages – „три недодялани артистични сродни души, които се събират през 2014г. като една електро/минимал увейв/пост-пък същност“, така Сибила Серафим (актриса, певица и пианистка), Насо (певец и вихрен вокал) и Чарли (продуцент, китарист и капитан) описват себе си.

 

За първа година сцена на фестивала ще бъде и Театър Азарян, като непосредствено преди откриването на 19 октомври от 18:00 часа ще можете да гледате българо-немската продукция „Опиянение и гняв“. Заглавието търси отговор на въпроса какво поражда, контролира и манипулира различни обществени групи, както и какво те предизвикват и променят и как могат да бъдат разбрани.

 

Още на следващия ден (20 октомври) от 14:00 до 21:00 часа, ДНК отново се превръща в сцена за визуалната инсталация „PURE“ на хореографа Християн Бакалов.

 

Най-новият проект на Ива Свещарова „Съвършено розово“, който зрителите могат да гледат на 21 октомври от 18:00 часа, също е част от „POST-POST време на непознатото” – тазгодишната тема на фестивала. В „Съвършено розово” Ива изследва наложени стереотипи, клишета и свръх-еротизирани образи, отваряйки въпроси за удоволствието, желанието и еротичното обаяние.

 

Международната програма продължава с френския спектакъл „Buffet A Vif / Smashed To Pieces“ на 23 октомври от 20:00 часа. Пърформансът отправя поглед към принципа на разрушение, радостното чувство в акта на чупенето, истинското удоволствие на приключването с това, което ни тежи, с това което закрива хоризонта ни, като по този начин намираме условията за ново начало, за възможна промяна.

 

В рамките на това издание ще бъде представена и премиерата на най-новия режисьорски проект на Гергана Димитрова – спектакъла „Мовименто/Вариации“ на 24 октомври от 20:00 часа. В него гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси се преплитат, допълват, пресичат. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението.  Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей сглобяват цялото през различни парчета, изразяващи погледите им към динамиката на съвременността.

 

На втората българо-немска копродукция е отреден последният ден на АСТ Фестивал за свободен театър. На 25 октомври от 18:00 часа в Театър Азарян ще бъде представен спектакълът Invisible Republic. В годината на 50-годишнината от 1968г., 100-годишнината от Ноемврийската революция и 200-годишнината от рождения ден на Карл Маркс – четири жени тръгват на случайно търсене за нова любов през странния стар континент. Между май в Париж и Пражката пролет, едно нещо е ясно: революцията не познава сезоните и не се придържа към никакъв сценарий. Тя не умира от оловно отравяне, детски болести или слабостите на старостта, а от меланхолията на своите поддръжници. Единственото нещо, което може да помогне срещу постреволюционната депресия е привеждането в изпълнение на радикалната демокрация: едно истинско събиране.

 

Билети за спектаклите от програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и Театър Азарян са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »