БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност

БАБХ към стопаните: Спазвайте изискванията за биосигурност
A A+ A++ A

Към момента няма ново огнище на африканска чума по свинете. Това стана ясно на семинар на Българката агенция по безопасност на храните, посветен на опасната зараза по животните. Заместник-директорът на агенцията д-р Петя Петкова обясни, че освен в България, болестта е засечена и в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария и Румъния.
 
Ваксина за профилактика на заболяването все още не е открита. „Затова е важна профилактиката на животните“, уточни д-р Петкова: "В разработените от БАБХ инструкции, които са публикувани на интернет страницата, има минимални правила за биосигурност, които следва да се спазват от всички стопани. Те са разписани, а в кампаниите, които провеждаме през последните години, също разясняваме минималните изисквания за биосигурност".
 

Ето в какво основно се състоят те: "Задължително ограда, която да възпрепятства контакта между домашни и диви животни, забрана за изхранване с кухненски отпадъци, да се ограничи максимално достъпът на външни лица до стопанствата. Това са минимални прости правила, които наистина предпазват личните стопанства от евентуално проникване на вируса", обясни д-р Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"