Депутати дискутират новата формула за данъка на автомобилите

Депутати дискутират новата формула за данъка на автомобилите
A A+ A++ A

Депутатите от парламентарната комисия за бюджет и финанси ще дискутират новата формула за изчисление на данъка на автомобилите. Измененията предвиждат повишение на налога за старите автомобили с около 30%.
 
Преди седмица новата формула беше обсъдена по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Предложението е да се отчита и екологичният стандарт на колата, а не само мощността и възрастта й. В замяна на това ще отпадне данъчното облекчение за наличие на катализатор, на което имат право собствениците на автомобили до 99 конски сили.


Новата формула обаче беше разкритикувана както от бизнеса, така и от синдикатите. Според работодателските организации тя стимулира покупката на стари автомобили, а според синдикатите това ще ощети собствениците на най-масовите автомобили - на възраст от 15 до 20 години.

Тема на дискусията ще бъдат и предвижданите изменения в данъците за жилищата.

Обмисля се отпадането на данъчното облекчение за основно жилище и заплащането на пълен данък върху имотите, когато повече от едно жилище е декларирано като основно. Така от 2019 г. 50% отстъпка ще се използва единствено само за основно жилище, а за останалите имоти ще се плаща пълния размер на данъка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"