Парламентът на Македония разглежда промените в Конституцията

Парламентът на Македония разглежда промените в Конституцията
pixabay,com
A A+ A++ A

Македонският парламент започна своята сесия, в дневния ред на която правителството представи предложението за промени в конституцията на страната. Измененията са в съответствие със споразумението с Гърция за промяна на името - Република Северна Македония.

Премиерът Зоран Заев подчерта, че сега най-голямата отговорност за бъдещето на страната е в ръцете на законодателите. Той призова всички да гласуват по свой избор, особено тези, които се колебаят и мислят как да гласуват.

„Погледнете към бъдещето, бъдещето на вашите деца“, каза премиерът, като добави, че волята на гражданите е държавата да продължи напред.

Според него другият избор ще хвърли Македония в изолация и ще възстанови политическите травми, които страната е преживяла през последните 27 години и особено през последните няколко години.

"Гласът за европейското бъдеще на Македония ще отведе страната до пълноправно членство в НАТО и ЕС. Трябва да решите дали ще постигнем много или ще загубим много“,добави премиерът.

Той призова разделението на партийна линия да приключи и да бъде постигнато помирение във връзка със събитията от 27 април 2017 г., когато се стигна до кървави сблъсъци в парламента в Скопие. Тогава тълпа противници на СДСМ нахлу в парламента и снимката на Заев с окървавено лице обиколи света, припомня БГНЕС. 

Правителството е готово за приемане на измененията на конституцията, но те да бъде в духа на споразумението от Преспа.

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ преди гласуването на дневния ред поиска да се оттегли въпросът, защото, както каза той, този въпрос не е получил доверие нито на избори, нито на референдума. 39 депутати гласуваха за предложението на Димовски, а 67 -  против.

Премиерът Зоран Заев обяви, че ако не получи подкрепа за промени на конституцията, ще обяви предсрочни избори. Коалиционният партньор в правителството на Заев, Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети, обяви обаче, че не иска предсрочни избори.  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"