Пациентска организация: Държавата да поеме домашното кислородолечение

Пациентска организация: Държавата да поеме домашното кислородолечение
pixabay,com
A A+ A++ A

Кислородолечението в домашни условия за болните с дихателна недостатъчност да се поема на 100% от Здравната каса - за това настояха пациенти от различни организации на кръгла маса в Народното събрание. 


Кислородолечението е признат метод на лечение в Европа и се заплаща напълно от държавата в останалите европейски страни, освен в България. В някои държави апаратите се отдават под наем на пациентите, но наемът може да бъде за сметка на фондовете или министерствата, стана ясно на дискусията. 

Една от причините за нерешения проблем е най-вероятно финансовият, казва Наталия Маева - председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония:

"Един кислороден концентрат за домашна употреба варира между 2500 и 4000 лв. Портативните концентратори, които дават възможност на пациентите да продължават да бъдат активни и да имат добро качество на живот - те са над 7000 лв. Обикновено пациентите, които страдат от дихателна недостатъчност, са пенсионери по болест. Те нямат възможност да заплащат тези суми".

Националният консултант по белодробни болести проф. Коста Костов направи конструктивно предложение - НЗОК да покрива наема на кислородните апарати.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева призова: "Това, което чух от консултантите и представителите на пациентските организации в профила на различните заболявания, е, че между вас самите все още има дебати и не са изчистени параметрите както на индикациите в какви категории пациенти да бъдат включени в един или друг вид лечение, така и критериите за достъп до въпросното лечение, апарат. Трябва да се тръгне оттам, че да получим от вас една програма, критерии за тези пациенти, специфични бройки. Когато сте готови с това, ние институциите сме съгласни незабавно да се срещнем и да започнем конкретен разговор в рамките на параметрите, които имаме по бюджета, и в рамките на европейското финансиране".

За близо 20 хиляди човека тази терапия е животоспасяваща, каза пред "Хоризонт" Стефан Тамбуев, председател на Сдружението:

"Проблемът при липсата на кислородолечение в домашни условия е, че пациентът много бързо достига до състояние на хипоксия. Това означава задушаване. Това задушаване се развива много бавно във времето. Нивото на кислород пада все повече и повече. Просто ще им се спестят страшно много разходи, а те са в ситуация, когато почти всички са в ситуация на социално здравно подпомагане, което е примерно пенсионер по болест. Това е регламентирано взаимоотношение в цяла Европа. Кислородотерапията в домашни условия не се поема от Здравната каса или от здравното министерство, така че това много ще облекчи психологическото и социалното състояние на болните".

 

Трудно е да се изчисли колко ще струва това да се поеме от НЗОК, защото има различни видове набавяне на кислород.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »