Новото лице на столицата: Ще крачим по „златни плочки“ с имена на бележити софиянци

Новото лице на столицата: Ще крачим по „златни плочки“ с имена на бележити софиянци
pixabay,com
A A+ A++ A

Част от жълтите павета в центъра на София ще бъдат заменени с нова гранитна настилка. Става въпрос за около 80 кв.м от емблематичните за столицата павета, които до скоро бяха в градината „Св. Климент Охридски” - между Народното събрание и Софийския университет. Това предвижда проектът за ремонт на района около храм-паметника „Св. Александър Невски”, който е част от проекта за цялостно обновяване на софийския център.

По проект жълтите павета в тази градина се сменят с гранични плочки. Такива се слагат и на околните тротоари. Смяната е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като паветата са културна ценност и са защитени от закона, обясниха от общината.

По одобрения проект за зоната на ремонт те трябва да бъдат махнати от градинката до Народното събрание, за да бъдат заменени с грапави гранични плочки, които не са хлъзгави през зимата, каза председателят на ГЕРБ в Столична община Малина Едрева. Зам.-председателят на Общинския съвет Николай Стойнев допълни, че погледнато исторически, там не е нужно да има павета.

Освен пренареждане, проектът предвижда в паважа да бъдат вградени и „златни плочки” с имена на почетни граждани на града. Плочките ще са от масивен бронз и с размера на едно паве. С течение на времето „Съзвездието на признатите” ще нараства, се посочва още в проекта.

В момента жълтите павета, които се премахват, се почистват и подреждат в палети, за които е осигурена 24-часова охрана. Тези, които са счупени, се транспортират на


Ремонтът на пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски” започна през юли. Целият проект е за обновяване на карето между улиците „Московска”, „Георги С. Раковски”, „Цар Освободител” и „Васил Левски”, с включените в него площади. Преобразяването на зоната около „Св. Александър Невски” ще струва 21,5 млн. лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"