Повече от 4000 атлети са се записали за Софийския маратон тази неделя

Повече от 4000 атлети са се записали за Софийския маратон тази неделя
M3 Communications Group
A A+ A++ A

Рекордните над 4000 атлети се очаква да стартират в Wizz Air София маратон 2018 тази неделя. Рекорд ще има и по отношение на страните с представители, маратонци от 48 държави са се записали до този момент за участие, с две повече от миналата есен.

„Маратонът отдавна се е превърнал в един от спортните символи на българската столица. Тази есен организаторите подготвят наистина внушително събитие, в годината, когато София е европейска столица на спорта. Само в класическата дистанция на 42.195 км участниците са 550, сред тях ще има 12 много силни състезатели при мъжете и 6 – при жените. Това са елитни маратонци от Кения, Мароко, Уганда, Руанда, Тунис, Етиопия и др. В масовия старт на 3 км досега заявките са над 700 и се очаква да достигнат 1200. За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони. Карлос Кардосо е ръководител на най-голямата европейска неправителствена организация в спорта – ЕНКСО. Софийският маратон отново обединява няколко благотворителни каузи, а по трасето ще помагат стотици доброволци" –  заяви на пресконференция днес Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет и председател на фондация „София – европейска столица на спорта“.

Герджиков призова за толерантност и разбиране от страна на гражданите във връзка с причинените неудобства от промените в движението на част от булевардите по трасето за няколко часа. „Всеки град има подобно събитие и е горд със своя маратон. Нека отдадем заслуженото на атлетите и да ги приветстваме“ – каза още Герджиков. Организатори на Софийския маратон са Столична община, фондация „София – европейска столица на спорта“, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА.

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов отбеляза, че от година на година маратонът се разраства като става все по-класен и добре организиран. „Благодаря на хората, които вършат огромна логистична дейност, за да имаме едно отлично състезание“ – каза Карамаринов и допълни, че в държавното първенство ще стартират 22 жени и 73 мъже.

„Наградният фонд е внушителните 63 000 лв. плюс 20 000 лв. джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им – по 4000 лв., класиралите се на трето място – по 2400 лв. и т. н. до 10-то място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-то място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За трета поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон ще определи шампионите на 42.195 км. Wizz Air отново ще дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация“ – каза Анатоли Илиев, орг. секретар на София 2018 и един от основните двигатели в организацията на маратона през годините.

Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Софийският маратон се осъществява с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, 5kmRun, Стройрент, WELЕDA, Go4Raw, BMW и др. Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на наградите. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат  отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието.

Илиев благодари на спонсорите и отбеляза специалната игра, която организира един от основните партньори – "Софийска вода". Наред с това част от събраните с благотворителна цел суми ще бъдат преведени на Природен парк „Витоша“ по проекта за изграждане на спортни площадки за хората със специални нужди.

За първи път имаме двама вече осигурили си джакпота от общо 20 000 лв. с по две победи от маратоните в Ст. Загора и във Варна тази година. София е финалът на веригата маратони под мотото „Бягането като начин на живот“.

Елитни атлети от цял свят пристигат за WIZZ AIR София маратон 2018

Десетки елитни атлети от цял свят вече са потвърдили участие на WIZZ AIR София маратон. Поредното 35-то издание на едно от емблематичните събития за българската столица е насрочено за тази неделя, 14 октомври със старт-финал пред Националния стадион. Откриването е в 9.30 ч., в 9.40 ч. потеглят участниците в масовото бягане на 3 км, след тях точно в 10.00 ч. ще стартират маратонците.

При мъжете с най-силен личен рекорд засега е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с личното си постижение 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г. Рядко в България пристига маратонец с персонален рекорд под 2.10 ч., а Доди е бягал под 2.15 ч. осем пъти в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна съпротива, тъй като в София ще стартират редица класни маратонци, сред тях и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия, който също има резултат под 2.10 ч. във визитката си.

Кенийската армада ще бъде представена от Абел Роб, който е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Негови сънародници са Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир с личен резултат 2.12 ч. Интересен факт е, че Кипчирчир и миналогодишният шампион Кипроно са от отбора на NN Running Team, в който членува и  олимпийският шампион Елуид Кипчоге (Кения), подобрил преди две седмици световния рекорд 2.01:39 ч. на маратона в Берлин. Елитната група се допълва от Жан Симуквека от Руанда и мароканецът Нуйни Редуан с личен рекорд 2.14 ч.

До тях ще застане супер амбицираният Ахмет Насеф, който с две победи досега тази година е основен претендент за спечелването на джакпота от 20 000 лв.

При жените кенийката Рут Матебо също има два триумфа от Стара Загора и Варна тази година. Рут ще защитава титлата си от м.г. и ще гони победата в компанията на своята сънародничка Бети Джематия, до тях на старт ще застанат Клементине Муканданга от Руанда, Марел Ханене от Мароко и други елитни атлетки.

„В неделя ще видим на старт четирима мъже с лични рекорди под 2.12 ч., което е предпоставка за силни резултати, а защо не и за нов рекорд на трасето, след като миналата година той бе подобрен с 2.14:47 ч.“ – каза директорът на маратона Даниел Дуков. Той призова от следващата година състезанието да бъде по ново трасе, което с по-малко обиколки да създава повече комфорт в бягането на участниците и по-специално на елитните маратонци.

Трима в битка за 20-хилядния джакпот на WIZZ AIR София маратон 2018

Трима атлети ще се впуснат в люта битка за спечелване на големия джакпот по време на WIZZ AIR София маратон 2018. За първи път в историята ще имаме двама стартиращи с актив от по две победи във веригата от маратони в България и събрали досега пълния сбор в една година от по 20 т. При мъжете италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и при жените защитаваща титлата си от миналата есен в София кенийка Рут Матебо бяха недостижими на класическите дистанции в Стара Загора през април и във Варна през май. Така двамата вече са си осигурили задължителния минимум от точки, което означава, че джакпотът със сигурност ще падне. Голямата интрига е дали ще бъде поделен или ще отиде в сметката на само един от двамата.

При мъжете има още един силен кандидат за славата – кениецът Абел Роб е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Роб е събрал 16 т., те не са достатъчни за джакпота, но при добро представяне в София и евентуален провал на неговите съперници, то той би могъл да се изравни и дори да изпревари Насеф и Матебо в битката за големия бонус. За неговия успех биха могли да помогнат и двамата кенийци Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир, които пристигат с лични резултати под 2.12 ч., а често в подобни случаи сънародниците обединяват усилия за голямата победа.

Регламентът тази година бе променен с цел да улесни маратонците в печеленето на джакпота. Новата точкова система не е така рестриктивна с цел да дава възможност на повече атлети да имат до последно шанс за спечелване на изключително атрактивната сума от 20 000 лв., която е общ джакпот за мъже и жени

. За всеки старт вече се дават за първо място по 10 т., за второ – по 8, за трето – по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 20 т. Ако двама или повече атлети съберат този минимум, печели събралият най-много точки, при равенство се взимат предвид по-предните класирания и чак при ново равенство сумата се разделя.

Така джакпотът сега може да се вземе само с две победи или с комбинация от победа, едно трето и едно пето място, или дори без победа, но с едно второ и две трети места.

Ето и точкова система за джакпота:

1. място –  10 точки

2. място –   8 т.

3. място –   6 т.

4. място –   5 т.

5. място -   4 т.

6. място –   3 т.

7. място –   2 т.

8. място –   1 т.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »