Фестивал „Изкуството на барока“ в София

Фестивал „Изкуството на барока“ в София
A A+ A++ A

Дванадесетият фестивал за старинна европейска музика „Изкуството на барока“ отново ще предостави на почитателите на класическата музика високоестетически преживявания с музика, надживяла времето на създаването си. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Стартът е на 6 октомври 2018 г.  в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Най-известният международен оркестър за старинна оперна и инструментална музика Ил Помо д'оро със солист мецосопрана Ан Халенберг ще пренесе публиката на карнавала във Венеция през 1729 година. Програмата включва арии из опери на Орландини, Лео и Порпора.

На 18 октомври в зала „България“ холандският блокфлейтист Ерик Босграаф, станал любимец на софийската публика, заедно със Софийска филхармония ще изпълни концерти от Дармщат – Телеман, Граупнер и Фаш.

На 21 октомври в залата на Българската академия на науките лютнистите Пол Кифър и Явор Генов ще акомпанират на звездната дама на бароковата музика  Емма Къркби, пионер в историческата вокална практика. Ще звучат дуети за лютня и песни от Дауланд, Джоунс и др. Концертът е озаглавен „Музикални сънища”.

На 27 oктомври в камерна зала „България” се очаква „буря“ – е само от аплодисменти – това е и заглавието на едно от произведенията, които Фестивалният бароков ансамбъл с Василий Илисавский ще изпълнят. Програмата включва  камерни творби и увертюри от Росини в чест на 150-годишнината  от смъртта на великия  композитор.

На 6 ноември в зала „България” струнен състав на Софийска филхармония и Зефира Вълова  се обръщат към музикалното наследство на Антонио Вивалди. Освен концерти за цигулка и струнни от венецианския майстор ще прозвучи за първи път у нас и концерт от Мадалена Ломбардини – една от първите жени солистки в музикалната история.

На 17 ноември в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ Бароковият оркестър на Европейския съюз  ще поднесе програма във френски стил: сюити и концерти от Льоклер, Кампра и Муфат. Ученици и студенти от музикални учебни заведения и професионални музиканти ще имат възможност на открита репетиция от 14.00 ч. да наблюдават работата на  оркестъра с диригента – цигуларката Амандин Бейер.  

Фестивалната програма, както всяка година, е съпътствана от множество образователни прояви – концерти за деца и ученици от столични детски градини и училища, конкурс за младежки камерни ансамбли за изпълнение на творби от Франсоа Купрен, уъркшоп на тема: „Орнаментация в творбите на Франсоа Купрен“.

Подробна информация на сайта на фестивала: http://luxuriaeuropae.com/ и във Facebook страницата: https://www.facebook.com/luxuriaeuropae/  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »