„Стандарт енд пуърс” пощади рейтинга на Великобритания

„Стандарт енд пуърс” пощади рейтинга на Великобритания
Агенцията не променя и стабилната прогноза за Великобритания, макар да очаква по-бавно възстановяване от предвиденото от правителството. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд пуърс” пощади дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания от ниво „ААА”, а краткосрочния на „А-1+".

Агенцията не променя и стабилната прогноза за Великобритания, макар да очаква по-бавно възстановяване от предвиденото от правителството.

Причината е, че способността на британската икономика да понася икономическите шокове се е подобрила, смятат експертите на S&P, цитирани от бТВ.

Бюджетният дефицит на страната през 2012 година, според S&P, ще бъде 6.8% от БВП, като се очаква да достигне ниво от 4% през 2015 година.

Това е с малко над процент повече от предвиденото ниво от 2.9% от властите. Държавният дълг пък ще достигне 92% от БВП в периода 2014 – 2015 година.

Въпреки положителните си прогнози кредитната агенция не отрича възможността за снижаване на рейтинга ако очакваните темпове за възстановяване се окажат по-малки.

Миналата седмица рейтинговата агенция „Мудис” нанесе тежък удар върху Германия като понижи икономическата прогноза за страната от стабилна на негативна.

Заедно с нея такава оценка получиха Холандия и Люксембург.

#Люксембург #Холандия #Германия #Мудис #S&P #Великобритания #Стандарт енд Пуърс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »