Организират бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова в столицата

Организират бдение в памет на убитата журналистка Виктория Маринова в столицата
A A+ A++ A

В София се организира бдение в памет на жестоко убитата телевизионна водеща Виктория Маринова от Русе. То ще се проведе от 18,30 на площад "Света Неделя".

Тялото на тв водещата бе открито в събота в труднодостъпен район в Русе, близо до р. Дунав. Младата жена е била пребита и обезобразена, по всяка вероятност и изнасилена, макар че се очаква съдебно-медицинската експертиза да потвърди дали това е така.
Все още няма задържан за престъплението. На мястото са извършени два огледа и са разпитани свидетели. Назначени са няколко експертизи.

30-годишната журналистка е майка на 7-годишно момиченце. Административен директор е на русенската тв TVN и водеща на предаването "Подиум", а от скоро и на програмата "Детектор".

Асоциацията на европейските журналисти - България обяви, че е потресена от вестта за убийството. Асоциацията изказва съболезноявания и настоява за ефективно разследване на жестокото престъпление.

"АЕЖ-България призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България", се допълва в позицията.

Последното предаване на Маринова е от края на септември и е включвало интервю с журналистите Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania, арестувани докато водят разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти от "Джи Пи груп".

Именно това породи спекулации дали убийството не е свързано с работата й. Засега от полицията казват, че разглеждат всички версии, но тази не е сред най-вероятните. Не е известно тя да е имала заплахи покрай работата си, разкриха от телевизия TVN.

На този етап полицията счита за най-малко вероятна версията, че работата на журналистката Виктория Маринова е свързана с жестоката й смърт. Това заяви Николай Кожухаров, шеф на Криминална полиция в Русе.

Организаторите на бдението обаче отказват да приемат отхвърлянето на тази версия. Ето какво пишат те в събитието във Facebook:

Виктория Маринова, разследващ журналист, майка на първокласничка, нечия съпруга, дъщеря и близък приятел беше брутално изнасилена, обезобразена и убита в Русе.
Последния брой от предаването й "Детектор", излъчвано по русенската TVN, беше посветено на скандалът ДжиПи/ГеПи Гейт.
Побързаха да кажат, че убийството й няма нищо общо работата й, сигурно ще намерят и нужния "клошар" да поеме вината!
Но ние отказваме да приемем тази смърт за случайна. Тя просто е последния (а вероятно само поредния) случай на насилие и репресии срещу журналисти в разпадащата ни се държава. 
Журналисти, които отказват да се впишат в подблейващото стадо дръжки на микрофони, посветило кариерите си на услуги към властта. Виктория не беше от тях!
В понеделник, в 18:30, елате пред църквата "Св. Неделя" да запалим по свещ в нейна памет и да напомним, че има още живи и непримирими граждани и журналисти и ако ще действат все по този начин, бързо ще си намерят майстора!
Нека скръбта ви се превърне в гняв, забравете различията!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »