Официално: Бъсеску оцеля като президент на Румъния заради ниска избирателна активност

Официално: Бъсеску оцеля като президент на Румъния заради ниска избирателна активност
Президентът на Румъния Траян Бъсеску. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Траян Бъсеску остава президент на Румъния, тъй като проведеният в неделя референдум за или против неговия импийчмънт е невалиден поради ниската избирателна активност, според официалните органи.

Ниската избирателна активност прави невалиден вота за импийчмънт на президента. Това гласи официална оценка, предава АФП.

Избирателната активност на референдума в Румъния е била 45,92%, съобщи централното избирателно бюро на Румъния, цитирано от телевизия „Реалитатя“, цитирана от агенция „Фокус“.

Малко преди това подложеният на импийчмънт Траян Бъсеску заяви, че румънските гласоподаватели са отхвърлили референдума за или против импийчмънта му, като не са се явили да гласуват в достатъчно голям брой, за да го направят валиден.

За да е валиден вотът, е нужно повече от половината румънски избиратели да са гласували в подкрепа или против подлагането на импийчмънт на Бъсеску.

Консерваторът Бъсеску бе временно отстранен с гласуване в парламента на 6 юли от лявоцентристкото мнозинство, което пое властта през месец май. Управляващият Социал-либерален съюз обвинява Бъсеску в системно превишаване на правомощията си.

Политическата криза в Румъния предизвика загриженост за състоянието на демокрацията в страната сред чуждестранните партньори на Букурещ, посочват АФП и БТА.

Резултатът от референдума щеше бъде признат за валиден, ако в него участват 50% плюс един от всички регистрирани румънски избиратели, тоест минимум 9 154 307 души.

Гласуването продължи до 23:00 ч. в 18 242 избирателни секции в страната и 306 в чужбина. Гражданите трябваше да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса: „Съгласни ли сте с отстраняването от длъжност на президента на Румъния г-н Траян Бъсеску?“.

Демократично-либералната партия, създадена от Бъсеску, и самият той призоваха румънците да бойкотират вота, за да не дават легитимност на злоупотребите на Социал-либералния съюз. Самият Бъсеску каза, че ще гласува само от уважение към институциите.

#Траян Бъсеску #Румъния #импийчмънт #президент на Румъния #министър-председател на Румъния #референдум #Виктор Понта #Социал-либерален съюз #Демократично-либерална партия #избирателна активност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"