Бъсеску оцеля на референдумa, остава президент на Румъния

Бъсеску оцеля на референдумa, остава президент на Румъния
Президентът на Румъния Траян Бъсеску. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Подложеният на импийчмънт Траян Бъсеску заяви, че румънските гласоподаватели са отхвърлили референдума за или против импийчмънта му, като не са се явили да гласуват в достатъчно голям брой, за да го направят валиден.

Това предава АФП, позовавайки се на изявление на Траян Бъсеску малко след полунощ.

Гласуването на референдума приключи в 23:00 часа. Според първите екзит полове в гласуването са участвали около 44% от румънските избиратели.

За да е валиден вотът е нужно повече от половината румънски избиратели да са гласували в подкрепа или против подлагането на импийчмънт на Бъсеску.

Консерваторът Бъсеску бе временно отстранен с гласуване в парламента на 6 юли от лявоцентристкото мнозинство, което пое властта през месец май. Управляващият Социал-либерален съюз обвинява Бъсеску в системно превишаване на правомощия.

Политическата криза в Румъния предизвика загриженост за състоянието на демокрацията в страната сред чуждестранните партньори на Букурещ, посочват АФП и БТА.

Резултатът от референдума щеше бъде признат за валиден, ако в него участват 50% плюс един от всички регистрирани румънски избиратели, тоест минимум 9 154 307 души.

Гласуването продължи до 23:00 ч. в 18 242 избирателни секции в страната и 306 в чужбина. Гражданите трябваше да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Съгласни ли сте с отстраняването от длъжност на президента на Румъния г-н Траян Бъсеску?"

Демократично-либералната партия, създадена от Бъсеску, и самият той призоваха румънците да бойкотират вота, за да не дават легитимност на злоупотребите на Социал-либералния съюз. Самият Бъсеску каза, че ще гласува само от уважение към институциите.

#Траян Бъсеску #Румъния #импийчмънт #президент на Румъния #министър-председател на Румъния #референдум #Виктор Понта #Социал-либерален съюз #Демократично-либерална партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"