В новите райони "Зелена зона" на столицата ще поставят скоби на автомобилите

В новите райони "Зелена зона" на столицата ще поставят скоби на автомобилите
A A+ A++ A

Разширяването на зелената зона трябва да се случи от 1 ноември в четири столични квартала. 1 500 нови места ще има в район Възраждане,  700 в Красно село 2200 в Лозенец и 1100  в Оборище. Румяна Милова - директор на дирекция „Паркиране и гаражи“ в Центъра за градска мобилност обясни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“

„На практика целият Лозенец влиза в обхвата на зелената зона, но гражданите го пожелаваха. Смятам, че ще бъдат оправдани очакванията на тези, които пожелаха да има контролирано платено паркиране, тъй като практиката показва, че към момента това е единна добър способ за въвеждане на ред. Виждаме го в цяла Европа. Резултатите са положителни. Разбира се, след въвеждане на зоната е много важен контролиралът, за който се ангажираме, че ще бъде на ниво“

Назначени са около 70 души. В новоприсъединените райони контрол ще се осъществява от екипи с автомобили, които ще поставят „скоби“ на колите.

„Скоро направихме едно проучване. В сега съществуващата зона в Лозенец запълняемостта на паркоместата е около 60%, а 80% от паркиралите автомобили са на домуващи“.

„Колко струва точно ще можем да кажем в края на усвояването на зоната. Засега използваме договори с фирми, които сме сключили за поддръжка, разбира се, след проведена обществена поръчка. Поръчката е за 1 800 000 лв. Дотук около 1 200 000 са изразходвани, но имайте предвид, че голяма част от тях са вложени за ремонт на антипаркинг колчета в старите зони“

Тези колче са необходими, за да бъдат опазени тротоарите от недобросъвестни водачи. Хората обаче ги премахват, за да си освободят място за паркиране, подчерта тя:

„Тази година Общинският съвет даде съгласието си и ни разрешиха всяка година, в зависимост от финансовите възможности, да изразходваме средства за ремонт на тротоари. За тази година сумата, която е заделена е от порядъка на два милиона лева за цялата зона. Тя е от тези пари, които се получават от платеното паркиране. Вместо да се харчат от тях, за да се демонтират разрушени от гражданите колчета, може да бъдат в ремонт на тротоари. В момента сме почти на финала на избор на изпълнители за ремонт на тротоари“.

Домуващите в новите зони, които имат постоянна регистрация, могат да ползват постоянен талон, закупен от офисите на ЦГМ на улица „Будапеща“ 17, площад „Възраждане“ и на метростанция „Европейски съюз“, както и онлайн. Въпроси могат да се задават и на телефон 0 700 13 233.

Не са пристигнали заявления в ЦГМ от желаещи да ползват нощен служебен абонамент.  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »