Зайкова: Управляващите заробват народа за 9 лв.

Зайкова: Управляващите заробват народа за 9 лв.
Снимка: bnews
A A+ A++ A

Управляващите ще заробят цял народ с увеличаването на пенсионната възраст, за да повишат с 9 лева минималната пенсия.

Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ икономическият експерт в КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова.

„Това сериозно ли ви звучи? 9 лв. за човек, който няма принос в осигурителната система, ще получи 145 лв. наравно с другия, който има някакъв по-голям принос. Не е ли това противопоставяне на хората? Не е ли това противопоставяне на работещите на пенсионерите?“, коментира тя.

По думите й пенсионната система е дебалансирана, защото всички правителства, управлявали страната от 2001 г. досега, включително настоящото, намаляваха осигурителните вноски на работодателите.

„От пенсионната система изтекоха над 15 млрд. лева за 9 години само от намалението. Същите тези управляващи, когато беше кризата през 2010 г. и ние им казахме „Не го правете“, те намалиха с 2% осигурителните вноски, затова системата е дебалансирана“, добави Зайкова.

„Да не би служителите или работниците да са виновни, че има безработица, защото в момента имаме 15% безработица - с тенденция към 20%. Защото от 3 години не са увеличавани доходите на хората. Е, как да има пари в системата? Защото работодателите крият пари и заплати под масата. Всичко това се събира накуп. Кажете ми, за едно от тези неща работникът или служителят да е виновен“, каза още тя.

#Мика Зайкова #КТ „Подкрепа” #пенсионната възраст #пенсионната система #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници