2% спад в броя на туристите отчетоха за първото полугодие

2% спад в броя на туристите отчетоха за първото полугодие
Проф. Румен Драганов обясни малкия спад в броя на чуждите туристи в България за първото полугодие с тежката зима. Снимка: theexperts.bg
A A+ A++ A

Първото шестмесечие приключва със спад около 2 % в броя на туристите в България, което се дължи на зимните месеци, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки на туризма.

„В края на януари и началото на февруари имаше голям сняг, който затвори пътищата не само на България, но и на съседните страни Сърбия и Румъния и направи много трудно придвижването в страната, което доведе до спад в параметъра брой туристи," каза Драганов пред агенция „Фокус".

„Най-голям спад беше регистриран през април, когато той достигна около 14 % и това беше главно на база на по-малкия брой туристи, сравнено с миналата година по Великденските празници, които традиционно идват от Гърция в България. Тогава над 83 хиляди българи отидоха в Гърция, а някъде по-малко от 50 хиляди бяха тези, които дойдоха в България", обясни той.

Според Драганов, месец май също е бил отрицателни показатели, но за сметка на това от юни месец нещата са започнали да се подобряват.

„Юни ни дава увереност, че летните месеци – юли, август и септември, ще бъдат силни и ще можем да възстановим параметрите по отношение на броя на туристите в рамките на това, което е било миналата година, и да приключим сезона с лек ръст в сравнение с това, което е било 2011 г.", каза още Румен Драганов.

#Румен Драганов #туризъм #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"