Изложба, посветена на вековното японско изкуство икебана, ще гостува в София

Изложба, посветена на вековното японско изкуство икебана, ще гостува в София
A A+ A++ A

На 5 октомври от 18:30 ч. ще бъде открита изложба, посветена на японското изкуство „Икебана – от вълшебството на миналото към предизвикателството на бъдещето“. Събитието ще се проведе в галерия „България“ (Концертен комплекс „България“, вход откъм ул. „Бенковски“). До 10 октомври българската публика ще може да се наслаждава на красивите и оригинални композиции с икебана. Във Варна изложбата ще бъде официално открита на 12 октомври от 18:30 ч. във Фестивален и конгресен център – Варна и ще гостува в морския град до 16 октомври. Входът за двете събития е безплатен.

Събитието „Икебана – от вълшебството на миналото към предизвикателството на бъдещето“ е част от 29-ите Дни на японската култура в България и се организира от Сдружение за икебана „Сога”, Галерия „България” – София, Група за икебана към Читалище „Ясна поляна“ – Варна и Фестивален и конгресен център – Варна с подкрепата на Посолството на Япония. Изложбата ще представи оригинални композиции, в които, освен растителни материали, се използват и всякакви други загадъчни материи.

Икебана обикновено се превежда като „японско изкуство за подреждане на цветя“, в центъра на което стои творецът. Точно затова величието на това вековно изкуство, освен в красотата на цветята и материята, се крие и в емоциите на този, който замисля и създава аранжимента. По време на изложбата членове на Сдружение за икебана „Сога“ и Групата за икебана към читалище „Ясна поляна“ – Варна ще развихрят креативността си, за да разкрият как красотата на цветята, внедрена в най-разнообразни и несвойствени материали, може да намери външно проявление.

Любителите на японската култура ще имат възможност да научат повече за икебана на вдъхновяващите презентации и демонстрации на изкуството по време на съпътстващия уъркшоп „Направи своята първа композиция икебана“, който ще се проведе на 6 октомври от 11:00 ч. в София и на 13 октомври от 11:00 ч във Варна. Таксата за участие в уъркшопа е 5 лв. и се заплаща на входа.

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »