Синдикатите видяха изблик на социално недоволство през есента

Синдикатите видяха изблик на социално недоволство през есента
Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди за изблик на социално недоволство през есента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През септември–октомври напрежението на обеднелите групи от обществото вероятно ще избие в протести, прогнозира в неделя президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Само горещините изяждат напрежението. Ако всички проблеми не бъдат разрешени, те ще избият в някаква посока“, каза Димитров по БНР.

„Около 600 000 домакинства живеят с доход от под 205 лева на член от домакинството, което е на прага на оцеляването. Това са бедстващи хора и техният брой се е увеличил с около 3% през последното тримесечие“, алармира синдикалистът.

„Домакинствата, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лева на месец, са намалели с 1,5% за 3 месеца“, допълни той.

„Новите цени наистина втрещяват хората. Виждаме напрежение и в семействата. Ако не бъдат разрешени техните нужди и тревоги, естествено ще избият нещата в някакви протести. През есента е нужно да има към пенсионерите, които са най-бедните в нашата държава, една малка стъпчица. Ние смятаме, че диференцирана добавка, ако се даде еднократно преди Коледа, за между 20 и 50 лева, това ще струва около 60 млн. лева“, призова Димитров.

„На фона на 28-милиардния бюджет, с който разполага правителството, на фона на добрите показатели на неговото изпълнение наистина има преизпълнение, има добри финанси. Ножът обаче вече е в кокала и трябва да се направят стъпчици“, добави още той.

Според него второто нещо, което трябва да се направи през есента, е да се промени гарантираният минимален доход.

„Възможно е да се увеличи с размера на увеличението на ел. енергията поне. Искаме, освен към енергийната помощ, това да се отрази и към всички видове обезщетения и помощи, които държавата дава на социално слабите. Има 4-5 изключително нископлатени категории и в културате, и в образованието. Заплатата на учителите отново паднаха под средното за страната. Някъде около 15 млн. лв. са необходими, за да могат педагогическите заплати да мръднат нагоре с 20-30 лева“, изчисли президентът на КНСБ.

Нациолният съвет за тристранно сътрудничество, включващ правителството, синдикатите и бизнеса вероятно ще заседава преди края на лятото.

Димитров коментира и ДКЕВР, като каза, че в КНСБ са възприели една идея, която е излязла на преден план и после "изчезнала в пространството" и тя е в Народното събрание да се създаде Парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР.

„Не може да има безконтролна институция, която е независима от всички, и да определя ключови цени по непрозрачен начин“,заяви той.

#КНСБ #Пламен Димитров #президент на КНСБ #социално недоволство #протести #обедняване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"