189859 статии       |       383 интервюта       |       1524 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.66157| EUR 1.95583| GBP 2.16174|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Работна група прие промени за кандидатстване в детските градини в София

1 октомври 2018, понеделник / 11:45; Коментари: 0
Send to Kindle
Работна група прие промени за кандидатстване в детските градини в София

По-малки и по-големи деца от възрастовата група, при положение, че има чакащи в същата възраст,  няма да участват в класирането за детски градини в София, научи Столица.bg. Това бе установено от Протокол на заседанието на работна група към Столична община. Решението е взето на 27 септември и е обявено на официалната страница на системата за кандидатстване, информира Столична община.

Досега в класирането участваха по-малки и по-големи малчугани от определената възрастова група, но според мнението на работната група това противоречи на изискванията на чл. 14, ал. 10 от Наредбата за прием на деца в общинските тедски градини и в подготвителните групи в общинските училища в СО. В момента в първа група на детската градина има деца, който са на 2 години, подходящи за ясли. Но тъй като за яслите в София има около 3000 чакащи, малчуганите тръгват направо на градина, установи проверка на Столица.bg.

По заповед на кмета Йорданка Фандъкова работната група е разгледала и обсъдила въпроси свързани с приема на деца в ясли и детски градини в Столична община.  До извършване на промяната в системата родителите ще заявяват пред директора на детското заведенияжеланието за кандидатстване с по-голяма или по-малка възрастова група.

Директорът ще изпраща мотивирано искане до работната група към дирекция „Образование“за произнасяне на постъпилите заявления. При спазването на чл. 14, ал. 10 от Наредбата работната група ще взима решение за прием на децата в съответната възрастова група.

За класирането от 28 септември всички направени промени във възрастовата група – по голяма или по-малка, ще са приведени към годината на раждане на детето. Родителите ще трябва наново да кандидатстват за желаните детски традини или училище, пише в Протокола на работната група. Изключения за промяна на възрастовата група ще се правят, ако за детето има издадена заповед от Регионалния център за подкрепа на процеса за приобщаващо образование.

11 са членовете на работната група, в която участват експерти от „Образование“ на СО, от социални заведения и неправителствени организации. Ето приетите деца от класирането на 29 септември т. г.: Набор 2012 –
24 деца, Набор 2013 – 43 деца, Набор 2014 – 50 деца, Набор 2015 – 65 деца, Набор 2016 – 54 деца, Набор 2017 – 11 деца.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО