Мит Ромни подкрепя удар на Израел срещу Иран

Мит Ромни подкрепя удар на Израел срещу Иран
Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни би подкрепил удар на Израел срещу Иран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни посети Израел, като се обяви в подкрепа на потенциален израелски въздушен удар срещу иранската ядрена програма.

Ромни подчерта, че „ядреният потенциал на Техеран е неприемлив" и че ще подкрепи Израел, ако близкоизточната държава реши да осъществи удар срещу ядрени обекти на Иран.

Кандидатът от Републиканската партия също така ще проведе разговори с израелския министър-председател Шимон Перес, предава Би Би Си, цитирана от Фокус.

Редица западни страни, начело със САЩ и Великобритания, а и Израел, са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели".

Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания, са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели.

В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направеното от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Заради смятания на запад за „международно агресивен" режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния американски съюзник в Близкия изток – Израел.

Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак" през 1981 г. (Операция „Вавилон") и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард" , т.е. „Овощна градина") през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

Израел е давал индикации и преди, че може да предприеме удар срещу ядрените съоръжения на Иран дори и без американска подкрепа, защото смята заплахата от ирански ядрени оръжия за „екзистенциална", най-малкото заради риториката на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който редовно говори за „изтриване на Израел от картата".

Остава под въпрос обаче доколко израелците биха имали успех сами в подобна операция, тьй като иранските цели са на по-голямо разстояние, страната е с планински релеф, а ядрените инсталации са пръснати на няколко места и са дълбоко под земята.

Политическите последици от подобен въздушен удар остават твърде неясни, въпреки че през 2010 г. американски секретни документи, публикувани от „Уикилийкс", разкриха, че арабските държави в региона също се смятат за заплашени от иранската ядрена програма и поне тайно биха одобрили въздушен удар на САЩ или Израел срещу иранските ядрени обекти.

#Международна агенция за атомна енергия #МААЕ #президент на Иран #Махмуд Ахмадинеджад #Русия #Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие #ядрено оръжие #ядрена програма #Иран #Израел #САЩ #Мит Ромни #републиканци #Републиканската партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай