Въвлякоха 8-годишно дете в схема за телефонни измами в Шумен

Въвлякоха 8-годишно дете в схема за телефонни измами в Шумен
A A+ A++ A

Въвлякоха 8-годишно дете в схема за телефонни измами в Шумен. Момчето било пращано от баща си да събира пари, оставени от измамени хора. Задържани са общо трима души, един от които таксиметров шофьор. За него се твърди, че е междинно звено в схемата, а другите двама, включително бащата на детето, били "мулета". Пътят на парите стига до Русе и Румъния

До залавянето на тримата мъже се стигнало, след като 86-годишна жена сигнализирала, че е дала 5000 лева и златни накити за мнима полицейска акция. Действията по случая довели до претърсване на таксиметров автомобил, управляван от единия задържан. Там била част от дадената сума и накитите, а останалото било в дома му. 33-годишният шуменец отговарял за пренасянето на парите до различни тайници в Русенско и Румъния.

Повече от година той живее на квартира в блок на центъра и нямал вид на престъпник. Именно там полицаите открили останалите пари и скъпоценности. В близка кофа били хвърлени личната карта и портмонето на възрастната жена.

След като взимали хвърлените суми, "мулетата" прибирали парите в кутии и ги поставяли край храст. Слагали и торбичка, за да знае бригадирът къде да търси. Според разследващите тримата шуменци са участвали в над 20 телефонни измами, а нанесените щети са за над 150 000 лева.

„В цялата история може би най-грозното е, че единият от тези "мулета" е използвал 8-годишния си син, за да вземе от съответното място, където е изхвърлена торбичката с пари, под предлог на игра”, обясни Ялчън Расим, директор на Областната дирекция на полицията в Шумен.

Тримата измамници са задържани за срок от 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за налагането на мярка „задържане под стража”. Работата по случая продължава, като обвиненията може да бъдат разширени, ако се докаже въвличането на детето в измамата.

Статистиката показва, че за първите осем месеца на годината регистрираните телефонни измами са 725, което прави средно по три измами всеки ден. Разкриваемостта за същия период е 16% от всички регистрирани случаи. Задържани са 87 души за участие в схемите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"