Румъния гласува на референдум „за" или „против" президента Бъсеску

A A+ A++ A

В Румъния започна гласуването сутринта в неделя на референдума, който е от огромно значение за политическата съдба на десноцентристкия президент Траян Бъсеску.

Консерваторът Бъсеску бе отстранен с гласуване в парламента на 6 юли от лявоцентристкото мнозинство, което пое властта през месец май. Управляващият Социал-либерален съюз обвинява Бъсеску в системно превишаване на правомощия.

Политическата криза в Румъния предизвика загриженост за състоянието на демокрацията в страната сред чуждестранните партньори на Букурещ, посочват АФП и БТА.

Резултатът от референдума ще бъде признат за валиден, ако в него участват 50 процента плюс един от всички регистрирани румънски избиратели, тоест минимум 9 154 307 души.

Гласуването ще продължи до 23:00 ч. в 18 242 избирателни секции в страната и 306 в чужбина. Допълнителни избирателни секции ще бъдат отворени в черноморските и планинските курорти. Гражданите ще трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Съгласни ли сте с отстраняването от длъжност на президента на Румъния г-н Траян Бъсеску?"

Демократично-либералната партия, създадена от Бъсеску, и самият той призоваха румънците да бойкотират вота, за да не дават легитимност на злоупотребите на Социал-либералния съюз. Самият Бъсеску каза, че ще гласува само от уважение към институциите.

Социологическите анкети показват, че румънците са готови да отстранят Бъсеску, когото асоциират с болезнените мерки за икономии през последните две години и корупцията, която е засегнала и неговите политически съюзници.

Ако референдумът бъде признат за валиден и мнозинството гласували подкрепят отстраняването, Траян Бъсеску ще стане първият уволнен президент на Румъния. Конституцията предвижда свикване на предсрочни президентски избори в срок от три месеца. Те не могат да се произведат едновременно с парламентарните, които се очакват през ноември.

При предишния опит за отстраняване на Бъсеску от поста - през 2007 г., 74 процента от румънците го подкрепиха, а избирателната активност бе 44 на сто. Сега обаче има изискване за минимална избирателна активност за валидност на резултатите.

#Румъния #Траян Бъсеску #президент на Румъния #импийчмънт #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »