Зоолози нарекоха два вида животни на Боян Петров

Зоолози нарекоха два вида животни на Боян Петров
A A+ A++ A

Нов вид стоножка и нов вид паяк ще носят името на Боян Петров, открити от него преди да изчезне безследно в опит да изкачи връх Шишапангма. На името му са кръстени десетки други видове животни, които е открил и изследвал. Те могат да се видят в Природонаучния музей в София, където работеше алпиниста.

Новият вид стоножка е с дължина от едва 7 мм. и е открита през 2006 г. по време на проучване на пещерната фауна в Родопите.

Понякога се налага да се поставят капани, където зоолозите предполагат, че има интересни животински видове, обясни проф. Павел Стоев пред БНТ.

Новооткритата стоножка, наречена на името на Боян Петров, принадлежи съм средиземноморски видове, от които в България има един описан вид, обясни Боян Въглински от Националния природонаучен музей. Конкретният вид е ендемичен за Западните Родопи, което означава, че не се среща никъде другаде.

Другото животно, наречено на алпиниста, е паяк, открит от него в района на родопското село Белица, обясни проф. Стоев. Български арахнолози са го описали тази година и вече носи латинското наименование Harpactea petrovi. Паякът живее в почвата и под камъни.

На 3 октомври няколко НПО ще организират събитие в столичния музей Земята и хората в памет на Боян Петров и природозащитните му дейности.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »