Ангелов: Основната ни цел – по-боеспособна армия

Ангелов: Основната ни цел – по-боеспособна армия
Министърът посочи, че през тази година е започнало преструктуриране на тактическите звена във въоръжените сили. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тази година е ключова за изпълнение на целите, поставени в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, а основната ни цел е да повишим боеспособността на българската армия и да заделим повече средства за издръжка, учения и модернизация, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Това той направи по време на церемония по връчване на дипломите на випуск 2012 от военната академия „Георги Сава Раковски", предаде Дарик радио.

Общо 336 студенти и слушатели от 13 специалности получиха дипломите си, като сред тях имаше граждани на Гърция и Македония.

„Випуск 2012 има честта да завърши в юбилейната за академията 100-годишнина от създаването на учебното заведение", заяви комодор Димитър Ангелов, началник на академията.

В българската армия има 1300 свободни места в гарнизоните Карлово, Казанлък, Стара Загора, Ямбол и Хасково, които ще се запълват в бъдеще, каза пък министър Ангелов.

Той посочи, че през тази година е започнало преструктуриране на тактическите звена във въоръжените сили и обясни част от трансформацията в структурата на въоръжените сили.

„В двете бригади на сухопътните войски се въвежда нова система за организация и подготовка чрез създаването във всяка една от тях на три батальонни бойни групи. Този тип подход към военната подготовка е основата на изграждането на единен комплект, оперативно съвместим с армиите от НАТО за всички задачи и мисии както в мирно време, така и при кризи", посочи той.

През последните 3 години са проведени 100 учения с международно участие и 31 с национално участие, а трите вида въоръжени сили са получили модерна техника, подчерта военният министър.

Аню Ангелов се обърна с послание към випуск 2012: „Българската армия не спира да се променя и трансформира и нека това не ви плаши. Това е единственият начин българската армия да е готова за най-адекватна реакция на променящата се динамично среда за сигурност, да даде отговор на съвременните заплахи и да използва модерните технологии".

#Аню Ангелов #министър на отбраната #бялата книга #Гърция #Македония #Карлово #Казанлък #Стара Загора #Ямбол #Хасково #НАТО #Българската армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"