Астро есента дойде

Астро есента дойде
A A+ A++ A

Астрономическата есен настъпи у нас в 04.54 часа българско време на 23 септември с есенното равноденствие.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

 Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

 Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Кога е първият ден на есента?

Можете да избирате от два варианта, в зависимост от това дали следвате метеорологичния или астрономическия календар. Между тях има три седмица разлика.

Метеорологичен календар – 1 септември

От метеорологична гледна точка есента започва на 1 септември и свършва на 30 ноември. Метеорологичният календар използва Грегорианския за разделянето на четирите сезона на блокове от три месеца. Това, според метеоролозите, улеснява наблюдаването на прогнозите и сравняването на сезонната статистика.

Пролет: март, април, май

Лято: юни, юли, август

Есен: септември, октомври, ноември

Зима: декември, януари, февруари

Астрономически календар – 22 септември

Астрономите определят сезоните според небесните събития – в случая с есента по есенното равновесие, когато нощта и деня са почти еднакви. През 2017 г. есента настъпва на 22 септември.

Равноденствието се случва, когато екваторът минава през центъра на слънцето. Тогава северният и южният полюс на Земята не са наклонени към или отклонени от слънцето, както в останалото време от годината, а са на една линия, така че теоретично дават същото количество дневна светлина в двете полукълба на Земята.

Има и трето определение...

Третото определение за началото на есента идва от фенологията – изследването на периодичните растения и цикличните събития в животинския свят. Началото на есента няма фиксирана дата и не се определя от едно конкретно събитие, а от промените в природата, като обагрянето на дърветата и узряването на есенните плодове.

Според някои, първите къпини, които могат да узреят през юли, възвестяват началото на есента, докато според други това се случва, когато падат листата на дърветата, което може да се случи през декември.

Защо листата на дърветата променят цвета си?

В края на лятото те спират да произвеждат хлорофил, който придава зеления им цвят, позволявайки други пигменти – от жълто до червено. Сухото време помага за производството на повече захар в листата, което, от своя страна, увеличава количеството антоцианини, обагрящи листата в червено, пише profit.bg.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »