Днес е първият „горещник”: Жълт код в 17 области

Днес е първият „горещник”: Жълт код в 17 области
Максималните температури в събота ще бъдат между 32 и 37 градуса, в София – 32 градуса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жълт код за високи температури е обявен за 17 области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кодът важи за областите: Видин, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград.

Максималните температури в събота ще бъдат между 32 и 37 градуса, в София – 32 градуса.

Атмосферното налягане в сутрешните часове е средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.

Събота ще бъде слънчева. Временни увеличения на облачността ще има главно след обяд над планинските райони, но само на отделни места в западните планински масиви ще превали и прегърми. В източната половина от страната ще духа до умерен вятър от север-североизток.

В метеорологията 28 юли е първият от трите дни, наречени „горещници". Климатично, на тези дати, денонощните температури често достигат годишните си максимуми.

Над Черноморието ще е предимно слънчево с високи дневни температури – между 31° и 34°. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде от 1 до 3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. Временни увеличения на облачността ще има след обяд, когато на изолирани места в Западна Стара планина и Рила за кратко ще превали и прегърми. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 24°, на 2000 метра – около 17°.

В неделя ще е слънчево, а температурите – с градус-два по-високи.

Времето е потенциално опасно с метеорологични явления, които не са необичайни, но гражданите трябва да бъдат внимателни и по възможност да избягват рисковете, съветват от НИМХ.

#Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #жълт код #Видин #Плевен #Велико Търново #Русе #Силистра #Добрич #Търговище #Шумен #Варна #Бургас #Ямбол #Хасково #Стара Загора #Кърджали #Пловдив #Пазарджик #Благоевград #София #Черноморие #Стара планина #Рила #Горещници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »