Публикуваха снимки на главата на атентатора в Бургас

Публикуваха снимки на главата на атентатора в Бургас
Снимка: bivol.bg
A A+ A++ A

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ" публикува в петък снимки на главата на човека, обявен от българските власти за атентатор-самоубиец и извършител на взрива срещу израелските туристи на Летище Бургас от 18 юли.

(Публикацията съдържа изображения, които могат да са шокиращи за деца и непълнолетни.)

На фотографиите се вижда млад, синеок мъж с напълно европеидни черти, високо чело и гъсти черни коси. Фотографиите са видимо обработени със софтуер, добавил растеризация на образа и ретуширане на най-страшните белези от взрива, отбелязват от Биволъ. Сайтът не съобщава източника на снимките.

Според Биволъ версията на вътрешния министър Цветанов за "камикадзе" (правилната дума е "шахид") не издържа логически и е по-вероятно младият мъж да е бил използван като муле, без да знае, че ще бъде взривен. Взривявайки го дистанционно, изпълнителите на атентата са е прекъснал връзката към тях и към организаторите.

Тази версия беше потвърдена от свидетелката Гилат Кулангия, която е видяла как мъжът вади куфари от багажника на автобуса и слага там своята раница. Започнал скандал с нейния мъж и още един турист, секунди след което проехтял взрива.

Биволъ припомня, че в четвъртък в интервю за радио Дарик, бригаден генерал Ницан Нуриел, бивш шеф на Бюрото за борба с тероризма към израелския Съвет за национална сигурност заяви следното:

"Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети." Нуриел обясни също, че израелските служби имат опит с такъв тип атентати, когато организаторите избират хора, които не знаят, че ще умрат.

Сайтът изтъква, че и в петък в парламента беше тиражирана версията за самоубийствен атентат, срещу който службите за сигурност не могат да направят нищо, за да бъде предотвратен.

Изявленията на властите за това откъде е дошъл атентаторът в България бяха силно противоречиви. Премиерът Бойко Борисов заяви, че лицето е дошло в България от страна в шенгенското пространство, а вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че нямало данни да е бил на територията на Европейския съюз.

Биволъ писа също, че концесионерът на летище Бургас, който се грижи за сигурността на външния периметър на летището е свързан с варненската групировка ТИМ. Летищните власти в Бургас бяха остро критикувани от израелски експерт по сигурността, според когото атентатът не е бил предопределеност:

"Факт е, че хиляди хора идват в България на почивка от Израел, и целият свят знае, че тези хора са мишена и цел за терористи. Всички знаем колко много пъти израелските служби са получавали информации за готвени атентати, които са предотвратявали. Също така много добре знаем, че и най-доброто разузнаване не може да хване всеки готвен атентат. И точно заради това най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници."

Биволъ потърси за коментар на тези твъдения концесионера Фрапорт и зададе въпроси за фирмата, която се грижи за охраната на външния периметър и за обучението на нейните служители.

"Не сме оторизирани да даваме каквато и да е информация по случая. Моля, обърнете се към пресцентъра на Министерство на транспорта." - гласи отговорът от пресцентъра на Fraport Twin Star Airport Management AD.

#Трагедия в Бургас #Биволъ #Бургас #летище Бургас #Сарафово #терористичен акт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници